ABD istihbaratı: Kabil, birkaç gün içinde Taliban'ın eline geçebilir

ABD istihbaratının, başkent Kabil'in birkaç gün içinde Taliban'ın eline geçeceğini düşündüğü belirtildi. Bir diplomatik kaynak, "Kabil bir hafta, muhtemelen 72 saat içinde kuşatılabilir" dedi.

ABD istihbaratı: Kabil, birkaç gün içinde Taliban'ın eline geçebilir

Afganistan'da 34 vilayet merkezinin 18'inin kontrol altına alan Taliban'ın ilerleyişi sürerken, Amerikan istihbaratının hükümetin beklenenden daha kısa süre içinde düşebileceği ihtimalini değerlendirdiği kaydedildi. Başkent Kabil'in 72 saat ila 1 hafta içinde Taliban tarafından kuşatma altına alınacağını hesaplayan yetkililer, ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'ndeki 'hassas materyallerin yok edilmesi' için talimat verdi. Geçtiğimiz günlerde Washington Post gazetesi, ABD istihbaratının, Kabil'in 30 ila 90 gün içinde Taliban'ın eline geçeceğini düşündüğünü yazmıştı. CNN'in aktardığı habere göre, bu süre 72 saate kadar indirildi. 

'BÜYÜKELÇİLİKTE STANDART PROSEDÜR İZLENİYOR'

CNN'e konuşan bir diplomatik kaynak, "İstihbarat değerlendirmesi Kabil'in bir hafta, muhtemelen 72 saat içinde kuşatılabileceğini gösteriyor" dedi. ABD'nin Kabil Büyükelçiliği'ne gönderilen bildiride, belgeler ve elektronik cihazlar da dahil olmak üzere 'hassas materyallerin kötüye kullanılmaması adına' yok edilmesi için mülkte fırınların da hazır bulunduğu kaydedildi. "Taliban'ın Kabil'e doğru hareket etmesini bekliyoruz" diyen Reuters ajansına konuşan bir savunma yetkilisi ise büyükelçiliğin 'ABD'nin ayak izini en aza indirmek için standart prosedürü izlediğini' aktardı.

Joe Biden yönetimi, Kabil Büyükelçiliği'ndeki personelin tahliyesine ilişkin operasyonun başladığını ve ülkedeki birliklerine ilişkin herhangi bir saldırı olması halinde karşılık vereceklerini açıklamıştı. Personelin tahliyesi için 3 bin ek asker gönderildiğini söyleyen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, 'Afgan yönetiminin Taliban'a karşı duracak kararlılığı göstermesi gerektiğini' söylemişti.

ABD'nin yanı sıra, Danimarka ile Norveç de Kabil'deki büyükelçiliklerini kapatma kararı aldı. Almanya'dan yapılan açıklamada ise büyükelçilikteki personel sayısının minimuma indirileceği ve güvenlik önlemlerinin artırılacağı belirtildi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, vatandaşlara Afganistan'ı derhal terk etme çağrısı yaptı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da geçtiğimiz günlerde vatandaşların tahliyesi için Afganistan'a 600 asker gönderileceğini duyurmuştu. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER