BM’den İsrail’e Filistin’de genişlemeye son ver çağrısı

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Power, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Ortadoğu toplantısında, İsrail’e Filistin topraklarında genişlemeyi sona erdirme çağrısında bulundu.

BM’den İsrail’e Filistin’de genişlemeye son ver çağrısı
 Japonya’nın dönem başkanlığını yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin geniş katılımla yapılan Ortadoğu oturumunda Filistin görüşüldü.

Toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, İsrail’e işgal altındaki Filistin topraklarındaki genişlemeyi sona erdirme çağrısında bulundu.

İsrail’in son zamanlarda Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te yüzlerce yerleşim yeri inşa etmeye başladığını bildiren Power, “Yerleşim yerleri planı iki devletli çözümü baltalıyor” dedi.

Power, yükselen şiddet ve çatışmaların, siyasi liderlerin barış yerine çatışmayı seçmesi gibi nedenlerle gelişmelerin yanlış yöne doğru gittiğini ve bedelini masum insanların ödediğini aktardı.

İsrail-Filistin sorununda, BM Genel Sekrekteri Ban Ki-mun’un özellikle sivillere karşı şiddet konusundaki ciddi endişesini paylaştıklarını belirten Power, “Terörizmin ve masum insanların yaşamına son verilmesinin kesinlikle hiçbir gerekçesi yoktur” diye konuştu.

Power, “Bu nedenle geçen hafta Hallel Ariel adındaki 13 yaşındaki bir kız çocuğunun öldürüldüğü Batı Şeria’da yaşanan ölçüsüz terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” diye konuştu.

Yeni Zelanda: Rahatsızlık duyuyoruz

Yeni Zelanda’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard van Bohemen de İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki 800 konut planından derin rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Bu tür yerleşim yerleri bizi barıştan uzaklaştıran, BMGK’ya ve Ortadoğu Dörtlüsü’ne karşı bir hakarettir” dedi.

Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Güven Begeç ise barış sürecinin canlandırılmasının sadece Filistin halkına onurlu bir hayat verme için değil, aynı zamanda bölgede istikrarın sağlanması için de temel bir gereklilik olduğunu belirterek, “Filistin topraklarının kamulaştırılmasıyla yasa dışı yerleşim yerlerinin genişlemesi, yerli toplulukların yerlerinin değiştirilmesi, Filistinlilerin doğal kaynaklarının kullanım hakkının inkar edilmesi ve dokunulmazlık kültürünün yaygınlaştırılması, iki devletli çözümü aşındırmaktadır” dedi

Türkiye: Filistin’e desteğimiz sona ermeyecek

Türkiye’nin 2014-2017 döneminde sanayi bölgesi, hastane ve kız öğrenciler için yurt kurulması gibi farklı projelere 200 milyon dolar kanalize edeceğini hatırlatan Begeç, İsrail’le ilişkilere de değindi.

Begeç, Mavi Marmara olayı sonrasında ileri sürülen parametrelere uygun olarak İsrail ile ikili ilişkilerin normalleştirme anlaşmasının 26 Haziran’da Roma’da sonuçlandığını aktardı.

Türkiye’nin 4 Temmuz’da Aşdot Limanı’na insani yardım malzemesi gönderdiğini bildiren Begeç, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin 200 yatak kapasitesiyle hizmete hazır olacağını kaydetti.

Begeç, Gazze’de 320 konutluk projenin de yakında tamamlanacağını söyledi. 1967 sınırlarıyla, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının geçerli tek çözüm yolu olmaya devam ettiğini belirten Begeç, “Türkiye’nin Filistin halkına destek sözü hiçbir zaman sona ermeyecek” dedi.İmc

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2016, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER