Cockburn: Suriye’de kaybeden Türkiye

Independent'ın deneyimli Ortadoğu Muhabiri Patrick Cockburn, Rusya’nın Türkiye’nin hava sahasını ihlalini ele aldığı haber-analizinde Erdoğan’ın “Rusya Türkiye gibi bir dostu kaybederse çok şey kaybeder” sözlerine değindi ve “Görünen o ki Suriye’de kaybeden Türkiye” dedi.

Cockburn: Suriye’de kaybeden Türkiye
 BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre Cockburn yazısında ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı gerçekleştirilen hava saldırılarının en çok YPG’nin dahil olduğu operasyonlarda etkili olduğunu belirterek “YPG komutanları hedefin tam koordinatlarını verebiliyordu. Buna rağmen IŞİD güçleri, büyük kayıp verseler de, bir bütün olarak, ABD hava saldırısı tarafından yenilgiye uğratılmadı” dedi.

RUSYA İŞLERİ KARMAŞIKLAŞTIRDI

YPG ile Türkiye hükümeti arasındaki gerginliğin, Rusya’nın Suriye’deki denkleme fiilen dahil olmasıyla daha da karmaşıklaştığını ifade eden Cockburn, Suriye-Türkiye sınırının yarısının YPG’nin kontrolünde olduğunu hatırlattı.

“YPG, Fırat'ın batısına ilerleyip IŞİD'in Türkiye'yle son sınırı olan Cerablus'u ele geçirmek için gözdağı veriyor. YPG ayrıca Halep'in kuzeyinde IŞİD ve diğer Suriye muhalefet güçlerine saldırarak Afrin'deki Kürt yerleşim bölgesiyle diğer bölgeleri birbirine bağlayabilir.
Suriyeli Kürtlerin kontrolünün daha da genişlemesi, özellikle de ABD hava saldırıları desteğiyle olursa, Ankara'ya bir darbe olur. Ankara hala el Kaide'nin parçası Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam ile ilişkilerini sürdürüyor.
Hâlâ bir olasılık olsa da Türkiye’nin Suriye içindeki bir kara saldırısı, Rus uçaklarının, Türkiye’nin saldırı gerçekleştirmesi en olası alanlarda faaliyet göstermesi nedeniyle şimdi daha riskli olacaktır” diyen Cockburn şöyle devam ediyor:  “Görünen o ki Türkiye, dört yıllık Beşar Esad'ı devirme girişiminde başarısız oldu”

Cockburn, Rus saldırılarının ardından Batı ülkeleri ve NATO’dan Türkiye’ye verilen desteğinse “retorik” olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Erdoğan, Türkiye'ye herhangi bir saldırının NATO’ya saldırı olacağını söylüyor ve ‘Rusya'nın birçok konuda işbirliği yaptığı Türkiye gibi bir dostu kaybederse çok şey kaybedeceğini’ belirtiyor. Ancak, görünen o ki, en azından Suriye’de, kaybeden Türkiye.” 

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2015, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER