Endonezya'da oksijen krizi: 60'tan fazla Covid hastası öldü

Korona virüsü vakalarının arttığı Endonezya'da, bir hastanede oksijen yokluğu nedeniyle 63 kişinin öldüğü belirtildi.

Endonezya'da oksijen krizi: 60'tan fazla Covid hastası öldü

Covid-19 vakalarının yükselişe geçtiği Endonezya'da, hastanelerde yaşanan oksijen sıkıntısıyla beraber hükümet, üreticileri tıbbi oksijen üretimine öncelik vermeye çağırdı. Sağlık personeli arasında çoğu aşılanmış olduğu halde çok sayıda ölüm olması da üçüncü doz aşı ihtimalini gündeme getirdi. Bir hastane, 63 hastanın oksijen yokluğu nedeniyle öldüğünü açıkladı.

Vakaların artışında, ülkede seyahat edenlerin artması ve Delta varyantının yaygınlaşmasının rol oynadığı düşünülüyor. Endonezya'da şu anda günlük vaka sayısı 25 bin civarında. Güneydoğu Asya bölgesinde Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke olan Endonezya'da şu ana kadar 60 bini aşkın kişi öldü, 2.3 milyon vaka tespit edildi. 

Uzmanlar, başkent Jakarta dışında çok az test yapıldığına dikkat çekti ve asıl sayıların çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Ülkenin en büyük adası olan Java ve en turistik bölgesi Bali adasında sokağa çıkma yasakları yürürlüğe girdi.

'SAVAŞA BENZER BİR OLAĞANÜSTÜ HAL'

Pazartesi günü Bandung şehrindeki iki hastane oksijenlerinin bittiğini ve acil müdahale ihtiyacı ile başvuran yeni hastaları geri çevirdiklerini açıkladı. Hafta sonunda Bandung, Surakarta ve Pamekasan kentlerindeki devlet hastanelerinin acil ve yoğun bakım üniteleri yeni hasta akışıyla baş etmekte güçlük çektiklerini ve bazıları yeni hastaları alamadıklarını açıklamışlardı. Bazı hastaneler ise ana binalarının dışına çadırlar kurarak hasta akışıyla baş etmeye çalışıyor. Yaşlı annesi bir hastaneye kabul edilmeyen, gittikleri ikinci hastanede ise bahçeye kurulan çadıra alınan bir kadın BBC Endonezya Servisi'ne durumu "Savaş durumuna benzer bir olağanüstü hal" diye tanımladı.

'HASTANE ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU'

Bandung'daki Bölge Genel Hastanesi'nin Acil bölümü 2 Temmuz günü itibariyle Covid-19 hastalarına kapatıldı ve sebepler arasında oksijen yokluğu da sayıldı. Hastanenin yöneticisi, "Dört gün önce dağıtımcılardan gelen oksijende sıkıntı ortaya çıktı. Dolayısıyla dört gündür oksijeni daha etkin kullanmaya çalıştım" dedi ama artan talep karşısında bu konuda büyük güçlük çektiklerini de söyledi. Smart Pamekasan Hastanesi'nden doktor Syaiful Hidayat da durumu, "Her gün hastaneye 10-15 yeni Covid-19 hastası geliyor. Uzun kuyruklar var" diye özetledi. Solunum hastalıkları uzmanı Hidayat, önce Covid-19 hastaları için bir çadır kurduklarını fakat daha sonra bazı hastaları geri çevirmek zorunda kaldıklarını anlatıyor.

Endonezya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Siti Nadia Tarmizi ilgili bütün üreticilere tıbbi oksijen üretimini öncelemeye, ve insanları oksijen stoklamamaya çağırdıklarını söyledi. Bazı insanların hastalarını evde tedavi edebilmek için özel yollardan oksijen tüpü almaya çalıştıkları duyulmuştu. Yeni ya da doldurulmuş oksijen tüpleri artan talep yüzünden iki misli fiyatlara satılıyor ve bulmak çok zor.

SINOVAC OLANLAR ARASINDA ÇOK SAYIDA ÖLEN VAR

Jakarta'da günlük cenaze sayısı hükümetin pazar günü verdiği rakamlara göre mayıs başına göre 10 misline çıktı.  Öte yandan aşılamada ağırlıkla kullanılan Çin menşeli Sinovac aşısının iki dozunu olan sağlık çalışanları arasında çok sayıda hastalanan ve ölen olması nedeniyle uzmanlar üçüncü doz aşılama olasılığını değerlendiriyor. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu geçen hafta Endonezya'nın bir Covid-19 felaketinin eşiğinde olduğunu bildirmişti. (BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2021, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER