Hong Kong'da Çin karşıtı gazeteye 500 polisle şafak baskını

Hong Kong'da 500 polis, tartışmalı ulusal güvenlik yasasına dayanarak Çin karşıtı Apple Daily gazetesine baskın düzenledi. Beş üst düzey yönetici gözaltında.

Hong Kong'da Çin karşıtı gazeteye 500 polisle şafak baskını

Hong Kong'da cezaevinde bulunan Çin karşıtı medya patronu Jimmy Lai'nin sahibi olduğu Apple Daily gazetesine 500 polisle baskın düzenlendi. Tartışmalı ulusal güvenlik yasasına dayanarak bir medya kuruluşuna doğrudan düzenlenen bu ilk operasyona Pekin yönetiminden de destek geldi.

Polisin, gazetecilik materyallerine el konmasına izin veren bir arama emriyle gazete binasına şafak vaktinde baskın düzenlediği belirtiliyor. Buna göre çok sayıda bilgisayar ve yazılı materyal incelendi; muhabirlerin telefon ve dizüstü bilgisayarlarında da arama yapıldı. Apple Daily'nin kendi yayımladığı fotoğraflarda da, polisin muhabirlerin masalarında oturup bilgisayarlarını kullandığı görülürken, gazetecilerin bazı katlara girmesine veya ekipmanları ile defterlerini almalarına izin verilmediği belirtildi.

Baskında, gazetenin kelepçelenerek götürülen genel yayın yönetmeni Ryan Law dahil beş üst düzey yönetici gözaltına alındı. 

Apple Daily'nin binasına yapılan baskın demokrasi ve basın özgürlüğü bağlamında dünya çapında tepki çekerken, Hong Kong Güvenlik Bakanı John Lee polisin tavrını savundu. Lee, gazetenin yazı işlerini 'bir suç mahalli' olarak tanımladı; operasyonun da 'gazeteciliği ulusal güvenliği tehlikeye atma aracı olarak kullanan' kişileri hedef aldığını savundu.

Lee, "Bu şüphelilerin, gazetecilik faaliyetlerini yabancı bir ülke veya bir dış unsurla işbirliği yapmak, Hong Kong veya Çin'e yaptırımlar dayatılması veya düşmanca faaliyetlerle bulunulması için kullandığı bir komplodan söz ediyoruz" iddiasında bulundu.

Çin'in Hong Kong'daki temsilciliği ise gazeteye yapılan baskını 'adil' diye niteleyerek polise açık destek verdi. Açıklamada, "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nı ve diğer ilgili yasaları ihlal edenler, profesyonel kimlikleri ve geçmişleri ne olursa olsun, hangi güçler tarafından desteklenirse desteklensin, ağır şekilde cezalandırılacaktır" denildi.

Çin karşıtı yayınlarıyla tanınan Batı yanlısı medya patronu Jimmy Lai, Hong Kong'da 2019 yılında kitlesel protestoları tetikleyen ulsual güvenlik yasası kapsamında aralık ayından  bu yana gözaltında tutuluyor. Lai, izinsiz gösterilere katılmakla suçlanıyor.

Hong Kong polisi, Apple Daily gazetesiyle bağlantılı olan ve 2.32 milyon dolar değerindeki üç varlığa geçmişti el koymuştu. Apple Daily'nin binasına da geçen yıl 200 polisin katıldığı bir baskın düzenlenmiş, Lai bu sırada gözaltına alınmış ve malvarlığı dondurulmuştu.

Hong Kong'daki tartışmalı ulusal güvenlik yasası, Pekin'in ayrılıkçı, terör yanlısı veya yabancı güçlerle işbirliği addettiği her tür eyleme karşı harekete geçilmesinin önünü açıyor. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER