IŞİD'in katlettiği yüzlerce Şii'nin toplu mezarı açılıyor

Irak'ta IŞİD'in Baduş Cezaevi katliamında öldürdüğü yüzlerce Şii'nin mezarı açılıyor. Toplu mezardan alınan örnekler ile DNA tespit süreci başladı...

IŞİD'in katlettiği yüzlerce Şii'nin toplu mezarı açılıyor

IŞİD'in Irak'taki en büyük katliamlarından birinde öldürdüğü kişilerin cesetleri, Musul yakınlarındaki toplu mezardan çıkarılmaya başlandı. Iraklı yetkililer, DNA tespiti için örnek topladıklarını açıkladı.

IŞİD militanları, Musul'u ele geçirdikleri 10 Haziran 2014 gününün sabahında bölgedeki Baduş Cezaevi'ne baskın düzenlemişti. Buradaki 3 binden fazla mahkum etnik ve dini bağlılıklarına göre 'ayrılmış', Sünni mahkumlar serbest bırakılırken 600'den fazla Şii Iraklı kamyonlarla 2 kilometre uzaktaki bir dağ geçidine götürülmüş ve tek tek vurularak öldürmüştü.

Katliamdan kurtulan bir kişi, İnsan Hakları İzleme Örgütü ile görüşmesinde yaşananları şöyle anlatmıştı: "Bize, 'Herkes elini kaldırsın ve numarasını söylesin' dediler. Ben 43 numaraydım... Arkamızda duran biri 'Hazır mısınız?' diye sordu, bir diğeri 'Evet' dedi. Sonra bize makineli tüfeklerle ateş etmeye başladılar. Arkadan vuruyorlardı, sırayla giderek."

Hayatta kalan bazı kişiler de, BM yetkililerinin soruşturması sırasında üzerlerine cesetlerin düşmesi sayesinde kurtulduklarını, IŞİD militanlarının acı içinde bağıranlar dahil, hareket eden herkese ateş etmeye devam ettiğini anlatmıştı.

İşte bu toplu mezardan şimdi cesetler çıkarılmaya başlandı... Iraklı yetkililer, şu ana dek 123 kişinin cesedinin çıkarıldığı ve kurbanların yakınlarından DNA örneklerinin alınmaya başlandığını açıkladı. Oğlu 2005 yılında Baduş Cezaevi'ne gönderilen Abbas Muhammed ise sürece dair hissiyatını, "Oğlumun hayatta olup olmadığını bilmeden geçen 17 yıldan sonra bir yanıta ihtiyacım var" dedi. 

BM verilerine göre, Irak'ta bugüne dek IŞİD'in yaptığı katliamlardan geriye kalan 200'den fazla toplu mezar bulundu. Bu mezarlarda yaklaşık 12 bin kişinin cesetlerinin bulunduğu düşünülüyor. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER