İsrail Esad'la görüşmeye kapı araladı!

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye yönetimiyle ilişki kurabileceklerinin sinyalini verdi. Lieberman, "Bundan çok uzakta olduğumuzu sanıyorum ama hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmıyoruz" dedi.

İsrail Esad'la görüşmeye kapı araladı!
 Suriye ordusunun İsrail ve Ürdün sınırındaki silahlı isyancılar karşısındaki ilerleyişi sürerken, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da sınır hattında gövde gösterisi yaptı. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nin kendi kontrollerinde bulunan kısmını ziyaret eden Lieberman, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lieberman’ın Suriye ordusunun Golan’daki Kuneytra bölgesine doğru ilerlemesini kabul edip Beşar Esad yönetiminin Golan’da kontrolü yeniden sağlayacağını ima etmesi dikkat çekti. Sertlik yanlısı tutumuyla bilinen Lieberman “Tampon bölgeye geçen her Suriye askeri hayatını tehlikeye atacaktır”dese de, bir muhabirin ‘Kuneytra sınır geçişinin BM arabuluculuğundaki ateşkes anlaşması kapsamında yeniden açılıp açılmayacağı‘ ve ‘iki eski düşmanın bir tür ilişki kurup kuramayacağı‘ yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi: “Bundan çok uzakta olduğumuzu sanıyorum ama hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmıyoruz.”

‘PUTİN GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ POZİSYON DEĞİŞİKLİĞİ’

Lieberman’ın bu sözleri, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı Suriye zirvesinden önce, Esad’a yönelik daha açık fikirli bir yaklaşım olarak yorumlandı.

İsrail ile Suriye, İsrail’in Golan Tepeleri’ni 1974’te işgal etmesinden bu yana fiilen savaş halinde. Suriye’deki iç savaş öncesinde, Golan’da BM arabuluculuğunda bir ateşkes hüküm sürüyordu. İki ülke arasında bir dönem Türkiye’nin de devreye girdiği barış görüşmeleri sonuçsuz kalmıştı. Golan’ın Suriye tarafındaki bölümlerinin büyük kısmıysa iç savaşta silahlı isyancıların kontrolüne geçmişti.

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2018, 14:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER