Putin: Türkiye'nin Suriye Operasyonu Beklenmedik Değildi

Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'de yaşanan sorunları görüyorduk. Bunları anlamak için büyük bir analist olmaya da gerek yok” diye konuştu.

Putin: Türkiye'nin Suriye Operasyonu Beklenmedik Değildi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunun kendileri için beklenmedik bir gelişme olmadığını söyledi.

Çin'in Hangzhou kentindeki G20 Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Türkiye'nin Suriye’deki operasyonuna ilişkin soruları da yanıtladı.

Sputnik’in haberine göre, “Fırat Kalkanı” adı verilen operasyonunla ilgili Putin, “Uluslararası hukuk kurallarına ve prensiplerine aykırı olan hiçbir eylemi memnuniyetle karşılayamayız” dedi.

“İstihbarat servislerimiz var”

Rusya Devlet Başkanı Putin operasyonla ilgili şunları söyledi:

“Beklenmedik şeylerle daha az karşılaşmamız için bir dışişleri bakanlığımız ve istihbarat servislerimiz bulunuyor.

“(Operasyonu öğrendiğimizde) neler olup bittiğini, işlerin nereye doğru gittiğini anlaşmıştık. Hareketler ve amaçlar görülüyordu.

“Suriye'deki olaylar nedeniyle Türkiye'de yaşanan sorunları da görüyorduk. Bunları anlamak için büyük bir analist olmaya da gerek yok.”

“Kimsenin amacından emin olamayız”

“Bunların hepsini bir hayli iyi görüyoruz ve burada bizim için büyük ölçüde beklenmedik bir şey yok.

“Fakat bir kez daha tekrarlıyorum: Uluslararası hukuk kurallarına ve prensiplerine aykırı olan hiçbir eylemi memnuniyetle karşılayamayız.

“Kimsenin (Suriye'deki) amaçlarından yüzde 100 ve nihai olarak emin olamayız. Fakat bu sorularla ilgili hem Türk hem de Amerikan partnerlerimizle diyaloğumuz devam ediyor.

“Yine de uluslararası hukuka aykırı olan hiçbir şeyi desteklemiyoruz ve desteklemeyeceğiz.”

Öldürülen pilotla ilgili soruşturma

Putin, Ankara'dan 24 Kasım'da Türkiye’nin düşürdüğü Rus Su-24 tipi savaş uçağının pilotunun öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini de belirtti.

“Türk-Rus ilişkilerinin yeniden başlaması, özellikle Rus pilotun ölümünün soruşturulmasıyla ilişkili. Uçağımızı vuran pilot ile Suriye topraklarında uçaktan atlayan pilotlarımıza ateş açan kişi tutuklandı.

“Soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz. Ancak her halükarda Türkiye yönetiminin ilişkileri yeniden canlandırmak istediğini görüyoruz.

“Çalışmalar plana göre ilerliyor. Ancak Türk partnerlerimizin istediği kadar hızlı ilerlemiyor. Biz de daha hızlı ilerlemesini isterdik. Ancak yıkmak kolay, inşa etmek ise her zaman daha zordur.

“Bunun için hükümetin ve sağlık kuruluşlarının kararlarıyla ilgili belirli prosedürlerin tamamlanması gerekiyor. Önemli olan nokta, tam kapsamlı işbirliğini yeniden başlatmak için zeminin oluşturulmuş olmasıdır.

“Türkiye yönetiminin Rus uçağıyla ilgili trajik olay nedeniyle tarafımıza yönelttiği özür mesajı, söz konusu zemini oluşturan adımdı.”

ABD ile Suriye anlaşması

Putin, Rusya ve ABD'nin önümüzdeki günlerde Suriye ile ilgili yeni bir anlaşma yapabileceğini söyledi.

Anlaşmanın Suriye'deki şiddeti belirgin biçimde azaltmayı öngördüğünü anlatan Putin şöyle devam etti:

“Anlaşmanın sağlanması durumunda, ABD ile terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz ortak çalışmanın ciddi oranda iyileşeceğini ve yoğunlaşacağını söyleyebiliriz.”

Putin, anlaşmayla ilgili detay vermek için henüz erken olduğunun altını çizdi.

“Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin iyileşmesi için ABD'nin (İran’a uyguladığı) yaptırımları kaldırması ve uzlaşma araması gerekiyor.”

Erdoğan: Rusya ile Halep’te işbirliğini geliştiriyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da G20 Zirvesi için gittiği Çin'de düzenlediği basın toplantısında, Rusya ve Halep ateşkesi ile ilgili şunları söyledi:

“Şimdi Rusya ile Halep bölgesinde işbirliğini geliştiriyoruz. Bölgede ateşkesin ilan edilmesi için bir çalışma içindeyiz.

“ABD, Rusya, Türkiye Dışişleri Bakanlığı düzeyinde çalışıyor. Kurban Bayramı öncesi bu ateşkes sağlansın, Halep halkı bombalardan kurtulsun istiyoruz.”

Erdoğan, uçuşa yasak bölge teklifini ABD Başkanı Barack Obama ve Putin'e ilettiğini de söyledi.Bianet

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2016, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER