Reuters'a konuşan yetkili: Türkiye Taliban'la görüşüyor, talep edilirse havalimanında kalırız

Ankara'da Reuters ajansına isim vermeden konuşan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin Taliban'ın hem askeri hem siyasi kanadıyla temas halinde olduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili: Türkiye Taliban'la görüşüyor, talep edilirse havalimanında kalırız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Afganistan'da Taliban dahil tüm taraflarla diyaloğu sürdürüyoruz" açıklamasının ardından, Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili Ankara'nın son gelişmelere ilişkin girişimlerini ve pozisyonunu anlattı. Yetkili, Taliban'la görüşmelerin Kabil'in düşmesinden önce başladığını, Pakistan ve Katar üzerinden gerçekleştirilen temaslara MİT'in de dahil olduğunu, TSK'nin de Taliban'dan talep gelmesi Kabil Havalimanı'nda kalabileceğini söyledi.

'PAKİSTAN VE KATAR ÜZERİNDEN GÖRÜŞÜLÜYOR'

Reuters'a isim vermeden konuşan Türk yetkili, Taliban'ın askeri yetkilileri ile Pakistan üzerinden görüşüldüğünü belirtip, "Siyasi kanadı ile de Katar aracılığıyla temas halindeyiz" dedi. Yetkili, temaslara MİT'in de müdahil olduğunu söyledi.

'TALİBAN TEKNİK DESTEK İSTEYEBİLİR'

İsmi açıklanmayan yetkili Türkiye'nin Afganistan'daki askerlerini şu an için çekmeyeceğini belirtti; Ankara'ın, 'Taliban'ın yardım istemesi halinde' Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nı korumaya ve işletmeye hâlâ talip olduğunu aktardı. "Taliban'ın havalimanını işletmek için yeterli personeli olup olmadığını bilmiyoruz. Bizden teknik isteyebilirler" diyen yetkili, "Havalimanındaki varlığımız bu çerçevede devam edebilir" ifadelerini kullandı.

'HEMEN ÇEKİLMEMİZ YÖNÜNDE BİR YAKLAŞIM YOK'

Yetkili, "ABD'nin çekilmesi sonrasında Kabil Havalimanı'nın kontrolünü devralma planından vazgeçildi ama bizim hemen gitmemiz yönünde bir yaklaşım yok. Taliban'dan şu an için bu yönde bir mesaj gelmedi" diye konuştu. Yetkili, Taliban'ın, Müslüman ülkelerle olumlu ilişkilerin kendilerine uluslararası tanınma kazandırmasını umduğunu söyledi.

Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinden önce yaptığı açıklamalarda Türkiye dahil tüm ülkelerin yabancı askerlerini çekmesini istediğini vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER