Enflasyon açıklandı: Zam dalgası yola çıktı

Üretici enflasyonu haziranda aylık bazda 6,50 gibi yüksek oranda arttı. Üretim maliyetindeki artışı gösteren bu rakam, yeni zam dalgasını da habercisi konumunda.

Enflasyon açıklandı: Zam dalgası yola çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı itibariyle yıllık enflasyonu (manşet enflasyon) yüzde 38,21 olarak açıklarken, çekirdek enflasyon ise 47,33 oldu. Böylelikle manşet ve çekirdek enflasyon arasındaki fark, 9,12 puan gibi görülmemiş bir seviyeye çıkmış oldu. Çekirdek enflasyon, merkez bankalarının enflasyonla mücadelesinde en önemli göstergelerden olduğu için oldukça önemli bir faktör.

BAZ ETKİSİ SONA ERİYOR

Artı Gerçek'in haberine göre, enflasyonda baz etkisi (anlaşılması açısından, geçen yılın yüksek enflasyonlu ayları) bu ay itibariyle son buluyor. Yani, temmuzdan itibaren yıllık enflasyonda yükseliş süreci başlamış olacak. Mayıs ve haziran enflasyonunda seçim nedeniyle mayısta doğalgazın bir aylığına ücretsiz olduğunu da hatırlamakta fayda var.Öte yandan TÜİK'in raporunda dikkat çeken bir diğer veri gıda enflasyonu oldu. TÜİK verilerinde yıllık bazda kasımdan sonra ilk kez yükselişe geçen gıda enflasyonu yüzde 53,92 olarak gerçekleşti.

Yıllık bazda en fazla fiyat artışının olduğu temel grup ise yüzde 67,22 ile lokanta ve oteller.

Aylık bazda ise en fazla artış yüzde 14,93'le çay, yüzde 12,37'yle oteller, yüzde 12,29'la sigara, yüzde 11,74'le taze meyveler şeklinde sıralandı.

ÜFE'DE ENDİŞE VERİCİ YÜKSELİŞ

Enflasyon verilerinde asıl ürkütücü rakam ise Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) tarafında görüldü. Üretim maliyetindeki artışı gösteren ÜFE, aylık yüzde 6,50 arttı. Üretim maliyetindeki bu yüksek artış, önümüzdeki günlerde gelecek zam dalgasının habercisi oldu.

ÜFE'de yıllık artış 40,42 olurken, baz etkisinden arındırılmış ÜFE yüzde 86,59 olarak gerçekleşti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER