MHP'den AK Parti'ye varlık devri sorusu: Niye geri çekildi?

AK Parti, işlem yapılmayan varlıkların TMSF’ye devriyle ilgili “hak sahipleri tarafından başvurulması halinde iade” yolunu açmak istedi. Ancak düzenleme son anda geri çekildi. MHP gerekçe sordu.

MHP'den AK Parti'ye varlık devri sorusu: Niye geri çekildi?

AK Parti’nin kurumlar vergisinde artış, yiyecek içecek sektöründe çalışanlara nakdi ücret desteği ve tarımsal kredi borçlarına yapılandırma gibi düzenlemeler içeren 18 maddelik yasa teklifinde Bankacılık Kanunu’nda da dikkat çeken bir değişiklik önerisi yer aldı.

Mevcut düzenlemeye göre bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar zamanaşımına uğruyor. Bu varlıkların hak sahibine ulaşılamaması hâlinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na gelir kaydediliyor. Meclis’e sunulan teklifle “mevduat, katılım fonu, emanet” arasına “kiralık kasa” eklendi. Ayrıca zaman aşımına uğrayıp Fon’a devredilen varlıklar için “hak sahipleri tarafından başvurulması halinde, Fona devredilen tutarla sınırlı olarak faiz, nema gibi ilave talep olmadan iade” yolu açılmak istendi.

MHP’Lİ KALAYCI: TEKLİFTEN ÇIKAN BU MADDE CUMHURBAŞKANINA GÖTÜRÜLSÜN

AK Parti’nin Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ndeki bu 11. maddeye dikkat çeken MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı’dan geldi. Kalaycı Komisyon toplantısından önce üzerinde tartıştıkları bu madde için “çıkacak mı” diye sordu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz da, “Planlama var” yanıtı verdi. Bunun üzerine hem Komisyon Başkanı Yılmaz’a hem de teklifi getiren AK Parti Milletvekili Nilgün Ök’e seslenen Kalaycı, “Bu madde niye geldi, niye çıkıyor?” diye sordu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Daha detaylı incelenmesi gerektiği için” yanıtını verirken, Kalaycı, “Bunun Sayın Cumhurbaşkanımıza kadar götürülmesini arzuluyoruz biz” dedi.

AK PARTİ ÖNERGESİYLE MADDE TEKLİFTEN ÇIKARILDI

Komisyon görüşmeleri sırasında söz konusu madde sırası geldiğinde AK Partili milletvekilleri bir önerge vererek söz konusu maddenin tekliften çıkarılmasını istedi. Önergede bunun gerekçesi açıklanmazken, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz devreye girerek, “Arkadaşlarımız daha detaylı bir çalışma gerektiğini düşünüyor anlaşılan” dedi.

İYİ PARTİ: BU KADAR SIKIŞIKLIK ORTAMINDA İADE DOĞRU DEĞİL

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta da bu maddenin tekliften çıkartılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Yanlış bir maddeydi, çıkartılmasında fayda var. Mali boyutunu bilmiyoruz. Ne kadar yük getirecek bilmiyoruz. Bugüne kadar bütün biriken paraların, bugün bu kadar paraya sıkışıklık olan bir ortamda iade edilmesi doğru değildir. Bu detaylı çalışılması gereken bir konudur” dedi.

CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan da çıkarılan madde için, “Hak sahipleri on yıl aramadığı için bankaların TMSF’ye devrettiği paralarını TMSF’den alabilecek. Neden böyle bir uygulamaya gerek duyuldu?” diye sordu.

KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME Mİ?

AK Parti tarafından getirilen düzenlemenin daha tartışılmadan AK Parti tarafından geri çekilmesi soru işaretlerine yol açtı. Bazı Komisyon üyeleri, “Kişiye özel bir düzenleme gibi. Bunun ortaya çıkabileceğini görüp vazgeçtiler görünüyor” yorumunu yaptı. (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2021, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER