Rekabet Kurumu 21 firmayı soruşturuyor

Rekabet Kurumu geçen yıl tamamladığı 44 soruşturmada 4,23 milyar lira ceza keserken, bu yıl ise 21 aktif soruşturma yürütüyor.

Rekabet Kurumu 21 firmayı soruşturuyor

Zincir marketlere yönelik yürüttüğü soruşturmalarla gündeme gelen Rekabet Kurumu'nun gündeminde bu yıl 21 aktif soruşturma bulunuyor. Dikkatler gıda, bilişim teknolojileri ve iş gücü gibi alanlardaki soruşturmaların sonuçlarına çevrilmiş durumda.

2019'da 15, 2020'de 26 soruşturma tamamlanırken, geçen yıl sonuçlandırılan soruşturma sayısında önemli artış yaşandı. Kurum, 2021'de 44 soruşturmayı tamamladı. Bu soruşturmaların bilişim teknolojileri ve platform hizmetleri, gıda endüstrisi, sağlık hizmetleri, makine endüstrisi, iş gücü ve turizm alanlarında yoğunlaştığı görüldü.

EN FAZLA CEZA GIDA ENDÜSTRİSİNE KESİLDİ

Soruşturmalar sonucunda ilgili firmalara 4,23 milyar lira ceza uygulanırken, gıda endüstrisi 3 milyar 188 milyon lirayla en fazla ceza kesilen sektör oldu. Zincir marketler ve tedarikçilerine ilişkin soruşturma kamuoyu tarafından yakından takip edildi. Söz konusu işletmelere 2,7 milyar lira para cezası uygulandı.

GÜNDEMDEKİ SORUŞTURMALAR

AA'nın haberine göre kurumun gündeminde bu yıl devam eden aktif 21 soruşturma bulunuyor. Bu soruşturmalardan 16'sı geçen yıl başlatıldı.

Soruşturmaların 7'sinin gıda endüstrisi (paketli ürün üretimi, toptan-perakende satış, içecekler, yiyecek ve içecek hizmetleri), 4'ünün bilişim teknolojileri ve platform hizmetlerine yönelik olması dikkati çekiyor.

Kurumun gündeminde kimya ve madencilik (petrol ürünleri, akaryakıt, kimyasal ürünler vs) sektörü ile makine endüstrisine (beyaz eşya, elektrikli ürünler vs) yönelik 2'şer soruşturma bulunuyor.

Kurum, tarım ve tarımsal ürünler (gübre, tohum vb), sağlık hizmetleri, inşaat ile lojistik, depolama ve posta hizmetlerine ilişkin soruşturmalarını da sürdürüyor.

SEKTÖRLERE YÖNELİK İNCELEMELER

Rekabet Kurumunun yürüttüğü soruşturmaların yanında başlattığı sektör incelemeleri de devam ediyor. Bu kapsamda geçen yıllarda televizyon yayıncılığı ve fuarcılık alanlarındaki incelemeler tamamlanmıştı.

Kurum bünyesindeki 'ödeme hizmetlerinde finansal teknolojiler', 'yaş sebze ve meyve' ile 'e-pazaryerleri platformları' sektör incelemeleri de kısa süre önce bitirildi.

Rekabet Kurumu, bu yıl 'hızlı tüketim malları perakendeciliği', 'çevrim içi reklamcılık', 'ilaç' ve 'akaryakıt' piyasalarına yönelik sektör incelemeleri yürütüyor. (HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER