Süt, peynir ve yoğurda yüzde 45-60 zam geliyor

Süt sanayicileri süt, peynir, yoğurt, ayran ve tereyağı ürünlerine yüzde 45-60 arasında zam geleceğini açıkladı. Fiyat etiketi tepkisini azaltmak için de gramajlar düşürülecek.

Süt, peynir ve yoğurda yüzde 45-60 zam geliyor

Üretim maliyetlerindeki artışlar nedeniyle süt ürünlerine zam yağmaya başladı. Özellikle bisküvi ve çikolata ürünlerinde olduğu gibi zammı gizlemek için gramajlar düşürülmeye başlandı.

Ulusal Süt Konseyi'nin 8 Aralık'tan itibaren çiğ süt tavsiye fiyatının yüzde 46,9 artırılarak 4,70 TL olacağını açıklamasının ardından süt ve süt ürünleri de zamlandı. Bazı firmalar 8 Aralık'ı beklemeden ürünlerine zam yaparken, bazı firmalar da son iki gündür ürün sevkiyatını durdurmuştu.

AMBALAJDAN, ELEKTRİĞE KADAR TÜM MALİYETLER ZAMLANDI

Bloomberg HT'ye konuşan süt sanayicileri, süt, peynir, yoğurt, ayran ve tereyağı ürünlerine yüzde 45-60 arasında zam geleceğini açıkladı. Sanayiciler, sadece çiğ süt fiyatına gelen zam değil, doğalgaz, elektrik, mazot ve ambalaj gibi diğer girdi maliyetlerindeki sert yükselişe de dikkat çekti.

Ambalaj maliyeti daha fazla olan ürünlerin zam oranlarının da yüksek olacağını kaydeden sektör temsilcileri, "Örneğin bardak ayran ya da yoğurt bu ürünler arasında" dedi.

KUTU VE KARTON FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

Son bir yılda koli, karton, UHT süt kutuları ve diğer ambalaj çeşitlerinde yüzde 100’ü aşan zamlar olduğunu hatırlatan sektör paydaşları, artık daha basit ve yalın ambalajlar üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı. Süt sanayicileri, "Küçük gramajlı ürünlerin çeşidi artacak. Daha ufak gramajlı ürünler piyasaya çıkacak. Örneğin 3 kilogramlık yoğurt yerine 1,5 kilogramlık yoğurtlara daha fazla ağırlık verilecek" bilgisini aktardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER