42 madencinin yaşamını yitirdiği madende hekim bile yokmuş!

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait kömür ocağında 14 Ekim 2022 tarihindeki grizu patlaması sonucu 42 işçinin yaşamını yitirdiği olayda, polis tutanağında "Tabip unvanında iki adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken personelin olmadığı tespit edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

42 madencinin yaşamını yitirdiği madende hekim bile yokmuş!

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait kömür ocağında 14 Ekim 2022 tarihindeki grizu patlaması sonucu 42 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturma dosyasının detayları ortaya çıkıyor. Dosyaya giren polis tutanağında, müessesedeki norm kadro bilgilerine yer verildi. Tutanağa göre; müessesede normalde 476 pano ayak üretim işçisi çalıştırılması gerekiyordu. Ancak 476 işçinin yapacağı işin, üçte biri oranında, yani 166 işçiye yaptırıldığı tespit edildi.

Kadrodaki eksiklikler pano ayak üretim işçisiyle de bitmedi. Madendeki patlamaları yapan barutçu sayısının da az olduğu belirlendi. Tutanakta, “Barutçu norm kadrosunda 39 personelin olması gerekirken bir adet fiili personel olduğu tespit edilmiştir” denildi.

"Baştabip, tabip yok; sağlık memuru yetersiz sayıda"

Tutanakta, ocakta işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeterli personelin çalıştırılmadığı ve hatta kadrolu hekimin bile bulunmadığı anlatıldı. Bu durum tutanakta şöyle açıklandı:

“İlgili kurumun göndermiş olduğu listede, norm kadro olarak toplamda 6 adet teknik uzman unvanında personel olması gerektiği, ancak kurum içinde bu unvanda herhangi bir personelin olmadığı; sivil savunma amiri olarak bir adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken kimsenin olmadığı; şef unvanında toplam 17 adet personelin olması gerektiği, kurumda şef unvanında görevli 13 personeli olduğu; mühendis unvanında toplam 36 adet personelin olması gerektiği, kurumda mühendis unvanında 28 adet personelin olduğu; tekniker unvanında 25 adet personelin olması gerektiği, kurumda tekniker unvanında 19 personelin olduğu; baştabip unvanında bir adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken personelin olmadığı, tabip unvanında iki adet personelin olması gerekirken bu unvanda gözüken personelin olmadığı, sağlık memuru unvanında altı personelin olması gerekirken bu unvanda toplam beş personelin olduğu tespit edilmiştir.”

“İş yeri sağlık görevlisi bulunmuyor"

Tutanakta ayrıca, “İş yeri sağlık görevlisi norm kadrosunda dört adet personel olması gerekirken bu kadroda hiç fiili personelin bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi. (ANKA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER