Asplund, o anı anlattı: Yumruğum Mandelaya saygıydı, korkmadım

İsveç’te Nazi yanlısı ırkçı grubun düzenlediği yürüyüşte, Nazilerin önüne yumruğunu dikilen Tess Asplund, o anı anlattı. Asplund, “hareketim aynı zamanda Nelson Mandela’ya saygıydı” dedi.

Asplund, o anı anlattı: Yumruğum Mandelaya saygıydı, korkmadım
 İsveç’te 1 Mayıs günü ırkçı Nazi yanlısı grubun düzenlediği yürüyüşte, Nazilerin önüne yumruğunu havaya kaldırarak dikilen Tess Asplund, o anı anlattı.

Evrensel için Murat Kuseyri’ye konuşan Asplund, 16 yaşından beri ırkçılık ve toplumsal adaletsizliklere karşı verilen mücadelenin içinde yer aldığını söyledi.

İlticacılara yardım eden ve haklarını savunan “Fokus Afrofobi” adlı ırkçılık karşıtı örgütlenmenin de sözcüsü olan Asplund, fotoğrafının yayımlanmasından sonra bir anda kendini ‘meşhur’ eden eylemi planlamadan gerçekleştirdiğini belirterek şunları ifade etti:

“Mandela’ya saygıydı”

“Hiç bir şey düşünmedim. Onların serbestçe yürüdüklerini görünce öfkelendim. Aniden karar vererek önlerine geçtim. Kötülük geliyordu. Yumruğumu eşitlik, adalet ve sevgi için havaya kaldırdım. Bu hareketim aynı zamanda Nelson Mandela’ya saygıydı.

“Korkmadım. 26 yıldır ırkçılık karşıtı eylemlere katılıyorum. Ben her zaman böyleyim. Görünmek ve beni korkutamayacaklarını göstermek istedim

“Benim gibi pek çok insan var”

“Biz çok sayıda aktivistiz. Bunu vurgulamak oldukça önemli. Pek çok insan gece-gündüz ırkçılara karşı mücadele ediyor.

“Ben kendimi hiç bir zaman kahraman olarak görmedim. Yapılması gerekeni yaptım. Ben sadece ırkçılık karşıtı bir aktivistim. Benim gibi pek çok insan var. Herkes farklı biçimlerde mücadele ediyor. Her şey çok ani oldu. Gerçekten hiç bir şey düşünmeden yaptım bunu. Benim onların karşısına dikilmem beni kahraman yapmaz.”

asplundİsveç hükümetine tepki

Irkçıların gösteri yapmalarına izin veren polise ve İsveç hükümetine tepkisini de dile getiren Asplund, Irkçıların demokrasiyi kullanarak görüşlerini yaygınlaştırdıklarını ve demokrasiyi ortadan kaldırmak istediklerini söyledi ve “Irkçı ve faşistler, kendileri gibi görünmeyen yabancılara yaşam hakkı tanımıyor. Ben çocuklarımın sokaklarda ırkçılar tarafından rahatsız edilmelerini istemiyorum. Bu nedenle de ırkçı ve faşist hareketlerin yasaklanması için mücadele ediyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2016, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER