Belkıs Akkale

17 Mayıs 1954 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiş olan Belkıs Akkale yoksul ama mutlu bir çocukluk geçirmiştir.

Belkıs Akkale



17 Mayıs 1954 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiş olan yoksul ama mutlu bir çocukluk geçirmiştir. Küçük yaşlarda türküler söylemeye başlayan Akkale, ilkokuldan sonra 7 yıl boyunca Türk Halk Müziği dersi almıştır. 1972 yıllarında İzzet Altınmeşe ile tanışan Akkale 1974 yılında ise sahneye çıkmaya başlamıştır. 1976 yılında Sami Doğan Yılmaztürk ile evlenmiştir ve bir oğlu vardır. TRT'de geçici olarak çalıştıktan sonra, TRT'nin kadrolu çalışanı haline gelmiştir. Bu esnada ise TRT’den ayrılarak ilk albümünü piyasaya sürmüştür.

Yılın Sanatçısı

1994 yılına gelene dek birçok kurum ve kuruluşta çalışan Akkale Yılın Sanatçısı ödülüne 12 yıl boyunca layık görülmüştür. Müzik kariyerinin yanı sıra 9 tane filmde rol almıştır. 1990 yılında ise Kültür Bakanlığı'nda Devlet Solist Sanatçısı olarak görev yapmaya başlamış 96'da ise Devlet Sanatçısı olmaya layık görülmüştür. Belkıs Akkale denilince tabiri yerindeyse akan sular durur. Çünkü Türk Halk Müziği’nin sevdirilmesinde büyük emeği geçmiştir. Bir zamanlar ülkemizin her köyünde ünlü sanatçıların ezgileri dinlenirdi. Orta yaş üstü pek çok insan sanatçının ismini duyduğunda ona olan hayranlığını dillendirir. Duygulu ve içli sesi sayesinde türkülere renk katmıştır. Bu sayede ülkemizde türkülere olan ilgi de artmıştır.

TRT’de Türküler Bizi Anlatır

TRT Müzik kanalında 2013 yılında Türküler Bizi Anlatır isimli programı İzzet Altınmeşe ve Selahattin Alpay, Nuray Hafiftaş, Bedri Ayseli, Süreyya Davulcuoğlu ile çalışmıştır. Ayrıca Belkıs Akkale Müzik Yorumcuları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı yapmaya hak kazanmıştır.

Belkıs Akkale ilk albümü Dadey ve son albümü Nağmeler olmak üzere 9 adet albüme imza atmıştır ayrıca ilk rolü olan Kara Diken filmi ve son Ana Yüreği isimli 9 adet sinema filminde de rol almıştır.

SANATÇININ EN HİT MP3LERİ
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2019, 14:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER