Dağlıca Sınır Kapısı Açılsın

Yazar Vehbi Çoruh 'Dağlıca Sınır Kapısı Açılsın' adlı yazısını okuyucuları için yayınladı.

Dağlıca Sınır Kapısı Açılsın

VEHBİ ÇORUH/YAZDI

Yazar Vehbi Çoruh 'Dağlıca Sınır Kapısı Açılsın' adlı yazısını okuyucuları için yayınladı.

YAZARIN YAZISI ŞÖYLE:

''Yüksekova ilçemize bağlı Dağlıca'dan Irak'a açılan bir Gümrük Sınır Kapısı neden açılmasın? 

Derecik ve Çukurca Gümrük Sınır Kapıları'nın Yüksekova'da yaşayan vatandaşlar için çok uzak konumda olması ve gümrük kapısının önünde oluşan kalabalıktan ötürü çoğu zaman vatandaşlar zor durumda kalabilmektedir. Yüksekova ile Derecik arası 113,3 kilometre, bu da 2 saat 13 dakikaya tekabül ediyor. Yüksekova ile Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı arası uzaklık ise 145,9 kilometre, bu da 2 saat 20 dakika oluyor. Yüksekova ile Dağlıca arası ise 50 kilometre olup, 1 saat 10 dakika çekiyor.  Dağlıca'nın ulaşım olarak iki ilçeden de yakın olması ihtimali göz önünde bulundurularak insanlarımızın Derecik ve Çukurca'ya oranla birinci tercihleri elbette ki Dağlıca Gümrük sınır kapısıdır.

Derecik de bizim Çukurca da bizimdir. Mevzuyu farklı yönlere çekmek gibi bir art niyet olmasın. Bahse konu olan şey iki ilçenin de Yüksekova'ya uzak kalmasıdır. Devletimizin bu konuyla alakalı gerekli alt yapı oluşturması, aynı şekilde çalışmalarında ivedilikle başlatılması beklentilerimiz içerisindedir.

Söz konusu olan Dağlıca Bölgesi'nde bu tür bir çalışmanın yapılması toplumumuzun yararına olacağı gibi, hem ilçemiz hem de ülkemiz bazında iç ve dış ticaret anlamında büyük bir gelişim ve ekonomik gelir kaynağı olacağı așikardır.

Dağlıca Gümrük Sınır Kapısı toplumsal faydayı sağlayacak bir şekilde kullanıma açılması, Yüksekovamız için büyük bir önem arz etmektedir.  Dağlıca ve Doski Bölgesi  dediğimiz alan kalabalık bir nüfus potansiyeline sahip görünmektedir. Şu an bölgede yerleşik düzene sahip köylerin dışında, boşaltılmış köyler için de geri dönüşlerin sağlanması bölgemize olumlu bir hava katacaktır. İki Yaka, Dilekli Yazılı, Darıca, Üç Kardeş, Topaçlı, Çevrecik, Aloson, Demirli ve Geniş Dere gibi bölgelere ve köylere yol, elektrik, su ve okul gibi hizmetlerin tam anlamıyla götürülmesi bölgeyi canlı ve verimli tutacaktır. 'Köylü şehirlinin efendisidir.' sözünden yola çıkılarak, köy insanı çalışkan ve üretkendir. Bu çalışma azmi pozitif olarak bölgeye hareketlilik ve verimlilik getirecektir. Bu coğrafyanın insanı her anlamda çalışkan ve üretkendir. 

Dağlıca büyüyen bir konumda olması nedeniyle belde olma potansiyeli çok yüksek bir bölgemizdir. Gelecekte Yüksekova'nın il olma olanakları sağlanılırsa, bu anlamda Dağlıca Bölgesi önemli bir konuma sahip olacaktır.''

Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2024, 16:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
Zafer Milas
Zafer Milas - 3 ay Önce

Tam yerinde bir talep ve tesbit hâlâ oğlu, umarım yetkililer bu talebini değerlendirirler halkımız adına çok önemli bir talep özellikle ekonomi açısından çok önemli

Fahri Tekçi
Fahri Tekçi - 3 ay Önce

Türkiye coğrafyasında Irak Kürdistan bölgesine sınır kapısı olarak,ulaşım coğrafi ve fiziki yönden en uygun yer dağlıcadır. Dağlıca yolu çok rahat güvenli en kısa yoldur. Çukurca ve derecik yollarına göre çok daha avantajlı ve daha stratejiktir. Bunu görmek için haritaya bakmak yeterlidir.

Müslim bartin
Müslim bartin - 3 ay Önce

Helal sana muhtar şuana kadar kimse senin kadar bizim bölge için bu kadar önemli bir konuyu böyle güzel dile getirmedi inşAllah hepimiz bu konuyu daha çok dile getireceğiz umarım sesimi yetkili makamlar duyar

Oremari
Oremari - 3 ay Önce

Daha Yol yok güvenlik yok ne kapısı acaba kapı varda bizim mi haberimiz yok

Oremari
Oremari - 3 ay Önce

Daha Yol yok güvenlik yok ne kapısı acaba kapı varda bizim mi haberimiz yok

Oremari
Oremari - 3 ay Önce

Yol mu var sinir kapısı olsun

SIRADAKİ HABER