Erdoğan, "katil" ve "darbeci" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

Mısır-Türkiye ilişkileri yıllar süren gerilim ve diplomatik kopukluktan sonra normalleşme yönünde önemli adımlar atarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi görüştü. Bu iki liderin 10 yıldan uzun süre sonra gerçekleştirdiği ilk yüz yüze heyetlerarası görüşme oldu.

Erdoğan, "katil" ve "darbeci" dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü

İki lider, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir araya geldi. 

Görüşmeye Türkiye tarafında Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbara Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

Erdoğan ve Sisi, daha önce 2022 yılının Kasım ayında Katar'da yapılan FIFA Dünya Kupası'nın açılış töreninde bir araya gelmişti. Bu iki liderin, Sisi liderliğindeki cuntanın 2013'te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetimini askeri darbeyle devirmesinin ardından el sıkışarak verdiği ilk kareydi.

Bu temasın ardından Sisi, Erdoğan'ın 14-28 Mayıs seçimlerini kazanarak tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kendisini arayarak tebrik etmişti. Görüşmede ülkelerin karşılıklı büyükelçi ataması konusunda mutabık kalındı. 

4 Temmuz'da taraflar karşılıklı atamalarla ilişkileri büyükelçi seviyesine çıkarma kararı aldıklarını duyurdular. Türkiye, Kahire Büyükelçisi olarak Büyükelçi Salih Mutlu Şen’i, Mısır ise Ankara Büyükelçisi olarak Amr Elhamamy’i aday gösterdi. İki isim ise henüz resmen Büyükelçi olarak göreve başlamadı. 

Şen, daha önce büyükelçilik yapmasına rağmen 6 Nisan 2022 Büyükelçiler Kararnamesi'yle Kahire'ye maslahatgüzar olarak atanmıştı. Bu sebeple ilişkiler büyükelçi seviyesine çıkarıldığında Şen'in görevi devralacağı öngörülüyordu. Amr Elhamamy Mısır'ın Ankara Maslahatgüzarı ve Misyon Şefi olarak görev yapıyordu.

27 Temmuz'da yapılacağı iddia edilen ziyaret ertelenmişti

Independent Türkçe, 27 Temmuz 2023 tarihinde Sisi'nin Türkiye’ye resmi ziyaret edeceğini yazmıştı. Daha sonra benzer haberler Mısır basınında da yer almıştı. Ancak bu ziyaret, hiçbir zaman resmi bir açıklamayla duyurulmadı.

Daha sonra Mısır basınına konuşan diplomatik kaynaklar, ziyaretin Rusya-Afrika Zirvesi nedeniyle ertelendiğini belirtmişti. 

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2023, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER