Ezidiler Çarşema Sor’u buruk kutluyor

Bugün Ezidilerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor. Ancak bayram bu yıl buruk kutlanıyor. IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal Dağı’na sığınan Ezidiler, bayramı dağda karşılarken Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Ezidiler ise bayramı kamplarda kutluyor.

Ezidiler Çarşema Sor’u buruk kutluyor
 Bugün Ezidilerin kutsal bayramı olan Çarşema Sor. Ezidi inancında önemli bir yere sahip olan bayram, miladi takvime göre Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanıyor. Ezidilerin inancına göre her sene bu zamanlarda, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanlar arasında iyiliği yaymak için yeryüzüne bir melek iniyor.

IŞİD saldırısından kaçarak Şengal Dağı’na sığınan Ezidiler, Çerşema Sor’u Şengal Dağı’nda kutladı. Dünyanın oluşumunu simgeleyen yumurtalar tencerelerde kaynatılarak sarı, kırmızı, yeşil renklere boyandı.

Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Ezidiler de bayramı, Diyabakır ve Batman’da kaldıkları kamplarda buruk karşılarken Demokratik Toplum kongresi (DTK) Eşbaşkanları Selma Irmak ve Hatip Dicle, Ezidilerin  Çarşema Sor bayramını kutladı.

KCK İnanç ve Halklar Komitesi de Çarşema Sor bayramı için yayınladığı mesajda;  Ezidilerin Kürt kültürünün en kadim koruyucuları ve taşıyıcıları olduğunu açıkladı. YBŞ ve YPJ Şengal Genel Komutanlıkları da Çarşema Sor’un Ezidi halkının özgürlük miladı olacağını belirtti.İMC

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 19:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER