Freedom House: Türkiye ‘Kısmen Özgür’ ülkeler arasında

İnsan hakları örgütü Freedom House “Dünyada Özgürlük Raporu’nu açıkladı. Raporda tüm dünyada özgürlüklerin üst üste on yıldır gerilediği açıklandı. Örgütün raporunda Türkiye ise “Kısmen Özgür” ülkeler arasında yer aldı.

Freedom House: Türkiye ‘Kısmen Özgür’ ülkeler arasında
Dünyanın prestijli örgütlerinden Washıngton merkezli insan hakları örgütü Freedom House, “Dünya Özgürlükler Raporu”nu yayınladı.

Raporda 86 ülke “Özgür”, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 59 ülke “Kısmen Özgür”, 50 ülke de “Özgür Olmayan” ülkeler kategorisinde yer aldı.

Erdoğan’ın artan baskıları

Türkiye’de özgürlüklerin geriye gittiği vurgulanan raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek artan baskıcı politikalarına dikkat çekildi.

AB’ye eleştiri

Raporda bu konuda Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik eleştiriler de yer aldı.

Sığınmacıların Avrupa’ya akışını engellemek için AB’nin Türkiye’den yardım istediği ve bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetin baskıcı uygulamalarına göz yumulduğu vurgulandı.

Gazeteci ve aydınlara baskılar

Türkiye’de son yıllarda çok sayıda aydın ve gazetecinin “terör” suçlamasıyla gözaltına alınıp tutuklandığı belirtilen raporda, hükümetin gazetecilere yönelik saldırılarının sıradanlaştığı, oto sansür ve işten çıkarmalarla sonuçlandığı görüşüne yer verildi.

HDP’ye saldırı ve baskılar

Raporda, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik saldırılar da yer aldı.

Eylül ve Ekim aylarında HDP’ye ait 200 ofisin saldırıya uğradığı, seçimle işbaşına gelen HDP’li 40 belediye başkanının gözaltına alındığı ya da görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Tahir Elçi’nin öldürülmesi

Raporda, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin “PKK terörist örgüt değildir” demesinin ardından öldürülmesine de dikkat çekildi.

“Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamaları

Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamaları da raporda yer aldı.

Erdoğan’ı eleştirenlerin para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kaldıkları belirtilen raporda, lise öğrencilerinin bile hapis cezası aldıkları hatırlatıldı.

Yolsuzluk

Freedom House, Türkiye’de yolsuzluğun hala büyük bir sorun olduğunu ve hükümetin mahkemelerde daha fazla gücü ele geçirmek için yeni yasalar çıkardığını da belirtti.

Gerileyen ve ilerleyenler

Raporda, Türkiye’nin yanı sıra Angola, Bangladeş, Burundi, El Salvador, Honduras, Macaristan, Makedonya, Maldivler, Moldova, Karadağ, Fas, Ruanda, Tacikistan, ABD ve Yemen’de özgürlükler geriledi; Burkina Faso, Myanmar, Nijerya ve Sri Lanka’da ise ilerledi.İmc

* Raporun tam metnini okumak için tıklayınız. 

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2016, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER