Hakkari Barosu'ndan Zeydan'ın memnu hakkının elinden alınmasına tepki

Hakkari Barosu Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının elinden alınmasına tepki gösterdi.

Hakkari Barosu'ndan Zeydan'ın memnu hakkının elinden alınmasına tepki

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Hakkari Barosu Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının elinden alınmasına tepki göstererek basın açıklaması düzenledi.

Yüksekova Adliyesi Önünde Hakkari Baro Başkanı Av.Ergün Canan tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçiminde Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkında Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesinin 4 Nisan 2023 tarihindeverdiği ve kesinleşen Memnu Hakların iadesine ilişkin karar, 29 Mart 2024 cuma günü Adalet Bakanlığının görüşü ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Diyarbakır 5.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış ve aynı gün saat 16:55’te adli sicil kaydına eklenmiştir.YSK tarafından adaylığı kabul edilen ve seçilmesi önünde yasal hiçbir engel bulunmayan Abdullah Zeydan halkın iradesiyle Belediye Başkanı seçilmiştir. YSK tarafından aylar önce adaylığı kabul edilen Abdullah Zeydan’ın seçime kısa bir süre kala Adalet Bakanlığının görüşüyle seçilme hakkının elinden alınması hukuka aykırıdır.Yargı eliyle seçme ve seçilme hakkına müdahale yapılmasını, halkın iradesinin gaspedilmesini kabul etmiyoruz. Yurttaşların seçme ve seçilme hakkı ihlal edilerek Van halkının iradesine hukuksuzca müdahale edilmesi kabul edilemez. Bu haksız ve hukuksuz tutumdanbir an önce dönülerek halk iradesiyle seçilmiş Abdullah Zeydan’ın Belediye Başkanlığınıbu yöntemlerle gasp etme girişimine derhal son verilmelidir.Hukuka aykırı olarak halkın iradesinin gasp edilerek seçilmiş Belediye Başkanı olan AbdullahZeydan’ın yerine ikinci sırada yer alan adayın hukuksuz bir şekilde Belediye Başkanı olarak ilan edilmesi Anayasa’nın, kanunların açıkça ihlal edildiğini seçme ve seçilme hakkının yargı eliyle engellendiğinin açık bir göstergesidir. Yargı tarafsız ve bağımsızdır. Yargının tarafsızlığına ve bağımsızlığına halel getiren bu uygulama temel hukuk kurallarına, büyük birmücadele ile elde edilen insan haklarına, vazgeçilmez olan adalete ve demokrasiye büyük bir darbedir. Hukukun asli unsurlarından olan avukatlar olarak her zaman haksızlığın ve hukuksuzluğun karşısında duracak, bize emanet edilen hakları ve halkın iradesini her zaman koruyacağız. Hakkari Barosu olarak hukuka aykırı bir şekilde seçilmiş Belediye Başkanı’nın seçilme hakkının elinden alınmasını ve halkın iradesinin gasp edilmesini kabul etmediğimizi bildiriyorve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” ifadelrine yer verdiler.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2024, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER