Hakkari’nin 3 Bin Rakımında “Sepet Kovan” Bal Hasadı Başladı: Doğallığıyla Dikkat Çekiyor

Hakkari’nin 3 Bin Rakımında “Sepet Kovan” Bal Hasadı Başladı: Doğallığıyla Dikkat Çekiyor

ESAD TEK - MERVAN TEKİN - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari'nin yüksek rakımlı coğrafyası, yöre çiftçilerinin büyük emeklerle ürettiği özel bal çeşitleriyle bu yıl da adından söz ettiriyor. 


Hakkari'ye bağlı, 3 bin metre rakımdaki Ceylanlı (Valto) köyünde arıcılıkla uğraşan çiftçiler, 6 ay süren titiz bir çalışmanın ardından "sepet kovan" balının hasadına başladı.


Kışa yaklaşırken yapılan bu hasat, ortaya çıkan renkli görüntülerle birlikte bölgenin zengin biyoçeşitliliğini de gözler önüne seriyor.

"Yüksekova’da Yaşayan Arıcılar, Ceylanlı’nın Endemik Bitkilerinden Bal Üretiyor"

Bölgenin zengin ve endemik bitki örtüsünden beslenen arılar, çiftçiler tarafından büyük bir özenle, adeta bir "çocuk gibi" bakılıyor. Yüksekova'da ikamet eden ve yılların deneyimine sahip arıcılar, bu emeğin karşılığını hasatla alıyor ve ortaya çıkan eşsiz balı yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine sunuyor.

"25 Yıllık Tecrübe ve "Şekersiz, Garantili" Bal"

25 yıldır arıcılık yapan Nedim Babat, hasatla ilgili görüşlerini paylaşırken, bulunduğu coğrafyanın ve balın özelliklerine dikkat çekti:

"Yüksekova’da oturuyorum. Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyorum. Farklı bir bölge, Ceylanlı bölgesine geldik. Sepet Kovan balın hasadına başladık. 3.200 rakımlı olan bir yerdeyiz. Bu bölgenin de çiçeği çok farklı. Bitkisi, endemisi çok farklı. Gerçekten benim istediğim şekilde balımız çıkmış. Şekersiz, garantili bir bal elde edilmiş. Tamamen doğal. Arı her şeyi kendisi yapıyor. El değmiyor. Şeker de verilmiyor. Onun için bu bal çok farklı, çok özel bir bal."

Babat, "sepet kovan" balının mumunun inceliği ve ağızda çabuk dağılması gibi farklılıklarını vurgulayarak, geleneksel kara kovan balıyla aradaki farkın büyük olduğunu belirtti ve balın özel olmasından dolayı fiyatının da piyasa ortalamasının üzerinde olacağını ekledi.

"El Değmeden Üretilen Geleneksel Bal: Sepet Kovan"

Yıllardır babadan kalma mesleği sürdüren çiftçi İsa Didin ise, arıcılığın kendileri için bir gelenek olduğunu söyledi:

"Bizim işimiz arıcılıktır. Babamızdan gelen meslekle arıcılıkla gelenek haline gelmiş. Arılarımız var ve arılar her şeyi kendisi yapıyor. Mumu, her balı her şeyi arı yapıyor. Biz hiç el değmeden en güzel şekilde oluyor. Bundan sonra hasadı yaptıktan sonra piyasaya sürüyoruz."

Bir diğer çiftçi Ramazan Ege de, balın doğallığını ve üretim şeklini şu sözlerle anlattı:

"Burası 3 bin rakım. Burası Ceylanlı köyü Merkez Mahalle. Yaklaşık 25-27 yıldır ben bu işi yapıyorum. Bu sepet balı, hakiki kara kovan. Söğüt çubuklarında yapıyoruz. Organik, doğal kendisi. Köyümüzde herhangi bir tarım ilacı kullanmıyoruz. Yani rakım olarak havası, araç, egzoz gazı falan gibi o tür şeylerden uzak. Havası, her şeyi organik, temiz."

Büyük bir özenle hazırlanan bu özel bal, önümüzdeki günlerde yurt içi ve yurt dışındaki alıcılarla buluşmak üzere piyasaya sunulacak.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2025, 21:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER