HRW: Türkiye’de 400 Bin Suriyeli Çocuk Okula Gidemiyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yeni yayınladığı rapora göre, dil ve ekonomik zorluklar başta olmak üzere birçok sorun Türkiye’deki Suriyeli çocuk mültecilerin okula gitmesini engelliyor.

HRW: Türkiye’de 400 Bin Suriyeli Çocuk Okula Gidemiyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) “Geleceğimi Hayal Etmeye Çalıştığımda Hiçbir Şey Göremiyorum: Türkiye'deki Suriyeli Mülteci Çocukların Eğitime Erişiminin Önündeki Engeller” başlıklı raporu, Türkiye'de yaşayan 400 binden fazla Suriyeli mülteci çocuğun okula gitmediğini gösteriyor.

Rapor Suriyeli mülteci çocukların örgün eğitim almalarını engelleyen temel engellere odaklanıyor.

Buna göre, Türkiye hükümetinin Eylül 2014'te Suriyeli çocukların devlet okullarına gitmesine olanak veren bir politikayı kabul etmesine rağmen dil engeli, toplumsal uyum sorunları, ekonomik zorluklar ve bu politikayla ilgili bilgisizlik gibi temel engellerin hala devam ediyor.

Rakamların dili

Raporda yer alan bilgiler ana hatlarıyla şöyle:

*Türkiye'de yaşayan Suriyeli mültecilerin 708 bini okul çağındaki çocuklardan oluşuyor.

*Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2014-2015 eğitim yılında bu çocukların yalnızca 212 bini ilk ve orta öğretim devlet okullarına kaydoldu.

*Mülteci kamplarında okula kayıt oranı yaklaşık yüzde 90 olsa da, mültecilerin çoğu kampların dışında yaşıyor ve aynı dönemde kampların dışında yaşayan okul çağındaki çocukların sadece yüzde 25'i okula kaydoldu.

*Genel olarak bakıldığında Türkiye'deki Suriyeli çocukların üçte ikiden fazlası örgün eğitim almıyor.
Dil engeli

Çok sayıda Suriyeli çocuk dil engeli ve Türkçe konuşmayanlar için Türkçe dil desteğinin olmaması yüzünden devlet okullarına gidemiyor.

Birçok mülteci çocuk ise okulda kendilerine sataşıldığı ve toplumsal uyum sorunları yaşadıkları için ya okulu bırakıyor ya da bu yüzden kayıt yaptırmak istemiyor.

Bilgilendirme

Bazı Suriyeli aileler kayıt işlemleriyle ilgili doğru bilgiye sahip değil.

Raporda çocuklarını yerel devlet okullarına kayıt yaptırmaya çalışan ailelerin okul müdürleri tarafından yanlış bir biçimde reddedildiği olaylar da yer alıyor.

Geçici eğitim merkezleri

Geçici eğitim merkezleri sayıca az ve Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin yaşadığı tüm coğrafi bölgelerinde bulunmuyor.

Mevcut merkezlerin ise kapasitesi, eğitime ihtiyacı olan çok sayıdaki Suriyeli çocuğa hizmet vermeye yeterli değil.

Bu merkezlerin pek çoğu ücretli veya ailelerin ek ulaşım ücreti vermesi gerekiyor. Bu da, finansal olarak zorlanan bazı Suriyeli aileler için bu merkezleri ulaşılmaz hale getiriyor.

Ekonomik zorluklar

Ekonomik zorluklar farklı biçimlerde mülteci çocukların eğitiminin önünde engel oluşturuyor.

Suriyeli mültecilerin ülkede yasal olarak çalışma izinleri yok. Suriyeli mülteci ebevenler kayıtdışı çalışırken çok küçük gelirle ailelerini geçindiremiyor. Bunun sonucu olarak Suriyeli mülteciler arasında çocuk işçiliği son derece yaygın olarak görülüyor.Bianet

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 14:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER