TÜPRAŞ’ta zehirlenme tedirginliği

Geçtiğimiz hafta yaşanan iş cinayetiyle bir arkadaşlarını toprağa veren TÜPRAŞ işçileri bu sefer de toplu zehirlenme korkusu yaşıyor.

TÜPRAŞ’ta zehirlenme tedirginliği
 Cuma gününden bu yana yaklaşık 300 kadrolu işçinin, kusma, baş dönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile revire başvurduğu belirtildi. Yetkililer şimdiye kadar konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmadı.

Revire gidenlerin Aliağa Devlet Hastanesine sevk edildiklerini anlatan işçiler işyerinde olmayıp rahatsızlananların da gittiğini, taşeron işçilerle beraber bu sayının artabileceğini anlattı. İşçiler aynı yemek şirketinin Aygaz, Total, sahil güvenlik işletmelerine de yemek götürdüğünü buralarda da benzer şikayetlerle rahatsızlanmalar yaşandığını duyduklarını aktardı.

İŞÇİLER 3 YILDIR ŞİKAYETÇİ

Şikayetlerin artmasında sonra Tarım İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğünden müfettişler inceleme için yemek ve sudan numune alarak olay yeri incelemesi yaptı ve ayrıca savcılık da soruşturma başlattı. İşçiler “TÜPRAŞ gibi bir fabrikada bunlar asla olmamalı, her gün başka bir sorunla karşılaşıyoruz. Üç senedir yemekhanenin hijyen koşulları taşımadığını, değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz ama bizi duymuyorlar. Ancak bir facia olmasını bekliyorlarsa işte oldu, artık değiştirsinler” diye konuştu.

İşçiler yemek şirketinin “Yemekhane” adlı firma olduğunu ve holding bünyesinde çalıştığını aktardı. Herhangi bir açıklamanın yapılmamasının belirsizliği artırdığını dile getiren işçiler, “Eğer yemekten değilse neden oldu? Ayrıca taşeron arkadaşlar içerisinde rahatsızlananların durumu ne boyutta onu da bilmiyoruz. Yani hiçbir şey bilmeden zehirlenmiş halde çalışıyoruz” dediler.

Art arda yaşananlardan sadece devlet bürokrasisi ve patronların değil sendikacıların da sorumluluğunun olduğunu dile getiren işçiler, şöyle devam etti: “Yıllardır yaşanan işçi ölümlerine ve işçi sağlığı ihlallerine sessiz kalındığı için bugün bunlar yaşanıyor. TÜPRAŞ’ta bunların yaşanması işçiler için alarm anlamını taşıyor. Petrol-İş ciddi bir hamle yapmazsa toplu katliamlar dahi olabilir.”

ÇALIŞMA KOŞULLARINDA SORUN YOK

Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, kendisinin üç gündür İstanbul’da olduğunu söyleyerek, “Henüz net bir açıklama yapılmadı. Yemek yemeyenlerde de olduğu söyleniyor. Müfettişler inceleme başlattı biz de sonuçlarını bekliyoruz” dedi. TÜPRAŞ’ta art arda yaşanan sıkıntıların nedenlerini ve çalışma koşullarında ne gibi sorunlar olduğunu sorduğumuz Oktay, şu yanıtı verdi: “Çalışma koşullarında herhangi bir sıkıntı yok. Timuçin arkadaşımızın ölümü milyonda bir karşılaşabilecek bir kazaydı, hepimizi üzdü. Komisyon kurup sorumluların cezalandırılmasını sağlayacağız. Zehirlenme olayı ile ilgili de incelemenin sonuçlarını bekleyeceğiz.”

YARDIM KAMPANYASI DÜZENLENECEK

Ulaşmaya çalıştığımız şirket yetkileri sorularımızı yazılı alabileceklerini belirtti. Biz de sorularımızı yazılı olarak şirket yetkililerine ulaştırdık. TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürlüğü, şu yazılı açıklamayı yaptı: “TÜPRAŞ İzmir Rafinerimizde 15 Ağustos 2015 tarihinde çalışanlarımızın bir kısmı ishal ve ateş şikayetleri ile işyeri hekimliğine başvurmuştur. Gelişme hakkında besin ve su odaklı araştırmalar İl Sağlık Müdürlüğü ve İşyeri Hekimliğimiz tarafından sürdürülmektedir. Şikayetler sonlanmış olup, araştırma sonuçları hakkında bilgi paylaşımı yapılacaktır." Kurumsal İletişim Müdürlüğünden Seval Kızılçam da sorularımıza şöyle yanıt verdi: "TÜPRAŞ'ta yaşanan vahim olay bizi üzmüştür ama inşaatlarda, Soma’da yaşanan iş cinayetleri ile kıyaslamayı doğru bulmuyoruz. İşçilerin 3 senedir süren yemekhane koşullarının düzeltilmesi sorunu da hallediliyor. Bütün belgeleri tam ve eksiksizdir. Daha iyi koşullara getirilecektir. Ölen işçinin ailesine yaşam boyu eğitim desteği ile beraber ailenin ihtiyaçları karşılanacak ve tüm çalışanların dahil olacağı, Petrol-İş Sendikası’nın da katılacağı yardım kampanyası düzenlenecektir.”/Evrensel

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2015, 17:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER