Yüksekova'da İHD ve Kayıp Yakınları, Nezir Tekçi'nin Akibetini Sordu

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 109’uncu haftasında Yüksekova ilçe merkezinde basın açıklaması düzenledi.

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

İHD Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle sürdürdükleri eylemlerin 109’uncu haftasında Yüksekova ilçe merkezinde basın açıklaması düzenledi.

İlçenin Sanat Sokağında bulunan Zagros iş merkezinin yanında bir araya gelen İHD hakkari Şubesi , kayıp yakınları ve  Cumartesi Anneleri sürdürdükleri eylemlerin 109’uncu haftasında 28 Nisan 1995 yılında gözaltına alıp kendisinden bir daha haber alınamayan Nezir Tekçi'nin akibetini sordu.

Hakkari İHD Şubesi Başkanı Sibel Çapraz, “ Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yukarı Ölçek mezrasında çobanlık yapan 25 yaşındaki Nezir Tekçi, 28 Nisan 1995 tarihinde Gelibolu Piyade Tugayı’na bağlı askerler tarafından gözaltına alındı, kendisinden bir daha haber alınamadı. Tekçi’nin kaybedilmesinin ardından oğlunun askerler tarafından gözaltına alındığını öğrenen baba Halit Tekçi, soruşturma açılması talebiyle Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Başvurusu dikkate alınmayan baba Tekçi adliyesinden sürüklenerek çıkarıldı. Halit Tekçi’nin 1997 yılında Askerî Savcılığa başvurusu üzerine başlatılan soruşturma kısa süre sonra takipsizlik kararı ile sonuçlandı. Bu son takipsizlik kararının ardından aile 25 Şubat 2005 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Tekçi ailesinin başvurusuna ilişkin kararını 10 Aralık 2013 tarihinde açıklayan AİHM, Türkiye hükümetini Nezir Tekçi’nin yaşam hakkını ihlal etmekten ve bu ihlalle ilgili etkin soruşturma yapmamaktan suçlu bulmuştu.

Hemen ardından ; Zorunlu askerlik yaptığı dönemde Tekçi’nin öldürüldüğüne şahit olduğunu söyleyen Yunus Şahin’in 2010 yılında yaptığı tanıklık, olaydan 16 yıl sonra iddianamenin yazılmasına önayak oldu. Soruşturma sürecinin sonunda, 2011 yılında emekli Albay Ali Osman Akın ile Yarbay Kemal Alkan hakkında “canavarca bir his sevki ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürme suçlamalarıyla Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava, güvenlik gerekçesiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Baba Halit Tekçi dava süresinin uzayacağını, yaşadığı şehre çok uzak olduğu için Eskişehir’de duruşmaya katılma olanağı bulunmadığını, tanık ve delilleri Eskişehir’de bulunan bir mahkemeye sunmanın çok zor olduğunu ve tüm bunların mağduriyete sebep olacağını öne sürerek nakil kararına itiraz etti.

Baba Tekçi’nin itirazlarına rağmen dava yine de Eskişehir’de görülmeye başlandı. İddia makamı, esas hakkında mütalaasında “şüpheden uzak ve kanaat uyandırıcı delil elde edilmediği” gerekçesiyle sanıkların beraatlerini talep etti. 11 Eylül 2015 tarihinde görülen karar duruşmasında sanıklara isnat edilen suçun sabit görülmemesi nedeniyle emekli Albay Ali Osman Akın ve Yarbay Kemal Alkan’ın beraatlerine hükmedildi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 27 Mart 2018 tarihinde beraat kararlarını onadı. Ardından ailenin AYM’ye başvurdu AYM’nin 1995 yılında gözaltında kaybedilen Nezir Tekçi ile ilgili kararı 21 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ailenin yaptığı başvuruyu değerlendiren AYM, Tekçi’nin yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.  Tekçi ailesine 90 bin lira tazminat ödenmesine karar veren yüksek mahkeme, dosyanın tespit edilen ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti. Yeniden görülmeye başlayan dava, zaman aşımı dedi ileri sürülmek için sürüncemede bırakılıyor.  Bizler hakikatin ortaya çıkarılması ve katledilen Nezir Tekçi için adalet talep etmeye, sorumluların gerçek bir yargılama ile cezalandırılmaları için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” İfadelerini kullandı.

Başkan Çapraz’ın konuşmasından sonra, Tekçi Ailesi ve avukatları adına, gönderilen mektup Av.Eren Baskın tarafından okundu.

Açıklama, yapılan oturma eyleminin ardından son buldu.

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2024, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER