Akhtamar'daki 11'inci ayin başladı

Yılda bir kez ayin izni verilen Surp Haç Kilisesi'nde ayin yapıldı. Birçok kişi ayin için Akhtamar Adası'na geldi.

Akhtamar'daki 11'inci ayin başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yılda bir kez ayin izni verdiği Van Gölü'ndeki Akhtamar Adası'nda bulunan Surp Haç Kilisesi'nde ayin başladı.

Bu yıl 11'incisi yapılan ayine katılmak üzere kente gelen din insanlarıyla ziyaretçiler, Gevaş İskelesi'nden teknelerle adaya götürüldü.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Yardımcısı Peder Şirvan Mürzyan ve Rahip Hovagim Seropyan, bir süre ziyaretçilerle sohbet etti. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Seropyan, ayini yönetti. Maşalyan'ın başkanlık yaptığı ayini, birçok kişi izledi.

Gevaş ilçesinde Van Gölü açıklarında bulunan Surp Haç Kilisesi, Ermeniler için büyük önem taşıyor. Vaspurakan Kralı 1'inci Gagik tarafından 915- 921 yılları arasında yaptırılan ve 2005'te restorasyonuna başlanılan kilise, 2007’de anıt müze olarak açıldı. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarihi kilisede ilk ayin 95 yıl aradan sonra 19 Eylül 2010’da yapıldı. Yılda bir gün ayin izni verilen kilisede, 2015 yılında 'güvenlik' gerekçesiyle ayinlere 3 yıl ara verilmişti. Korona virüsü pandemisi döneminde sınırlı katılımın olduğu ayinlere, geçtiğimiz yıl katılım sınırlandırılması getirilmemişti. Adada bu yıl 11'inci kez düzenlenecek ayine hem yurt içinden hem de yurt dışından katılım sağlanması bekleniyor. Akhtamar’da ayinin yılda bir gün yapılıyor olmasını Ermeniler ve Hıristiyan din insanları yetersiz buluyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2023, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER