Asker ve gerilla anneleri barış için Meclis'te

Savaşın durdurulması amacıyla bir dizi temaslarda bulunmak amacıyla Ankara'ya giden Barış Anneleri, Cumartesi Anneleri, asker anneleri ve Roboskili anneler, Meclis'te HDP ve CHP ile görüştü.

Asker ve gerilla anneleri barış için Meclis'te
HDP grubu ile yapılan görüşmede konuşan asker annesi Sevilay Koçbulut, çocuğun bugün askerde kime karşı savaştığını sorarak, "Kimi öldürüyor. Neden? Gerçekten anlaşılacak gibi bir açıklaması yok. Hakikaten vatana dair bir savaş olmuş olsa bizde gideriz. Ama bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bu savaş bir an önce dursun istiyoruz" dedi. Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Döndü Ergin de artık tabutları görmek istemediklerini belirterek, "Halkına ölümü reva görenlerin sonu çabuk gelir" diye belirtti. 
Türkiye ve Kürdistan'nın dört bir yanından savaşın son bulması talebiyle Ankara'ya gelen Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Cumartesi Anneleri, asker anneleri ve Roboskili anneler, HDP ve CHP grubuyla Meclis'te görüşerek taleplerini dile getirdikten sonra randevu talebini kabul eden AKP grubu ile görüştü.
'Çıplak arama Türkiye'nin ayıbıdır'
İlk olarak HDP grubunu ziyaret eden anneler, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Millevekili Nursel Aydoğan ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir tarafından karşılandı. Anneleri karşılayan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, konuşmasına annelerin çıplak aramadan geçirilmesine tepki göstererek başladı. Baluken, Meclis'in hala annelere karşı aynı prosedürü uygulaması ve resmi bürokratik işlemlerden sonra içeri alınmasını kınadı. Çıplak aramayı Türkiye ayıbı olarak değerlendiren Baluken "Bu Meclis halkın meclisidir. Bu ülkede her türlü acıyı yaşamış analar istedikleri şekilde girebilirler" dedi. Baluken, annelerin yaptığı ziyaretin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kıymetli ve değerli olduğunu söyledi. 
'Ortak acılarla meclise gelen annelerin taleplerine sesiz kalmayın'
1 Eylül Dünya Barış Günü'ne de dikkat çeken Baluken, Türkiye'de halkların barış gününü katlayarak barışa vesile olması dileğinde bulundu. Türkiye'de yine 1 Eylül'ün savaş içerisinde geçirildiğine işaret eden Baluken, devreye sokulan savaş konsepti ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanına tekrar acıların yaşatıldığına dikkat çekti. Baluken, şöyle devam etti: "Erdoğan ve AKP hükümeti tarafından barış umudu adeta toprak altına gömülecek şekilde savaş konsepti devam ediyor. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini bu yaklaşımın çözüm değil, çözümsüzlük ürettiğini söylüyoruz. Anneler hala bu ülkede ağlıyorsa bu bütün siyaset kurumlarının ayıbı ve utancıdır. Anneler bugün ortak acılarıyla Meclis'e gelip taleplerini iletiyorlarsa hiçbir siyasi partinin sesiz, kayıtsız kalamaması gerekir. Biz HDP olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz." 
'Oğlum askerde kime karşı savaşıyor'
Daha sonra konuşan asker annesi Sevilay Koçbulut ise, seçim sonrasında başlatılan savaşı hiçbir şekilde kabul etmediğini belirterek, "Barış Anneleriyle birlikte buraya gelmek istedim. Onların yaşadıkları acıları ben çok iyi biliyorum. Bizim acılarımız ortaktır. Bir an önce bu savaş durdurulmalı. Hem de bugün barış gününde. Artık anneleri duyup anlamalılar. Çocuğum askerde kime karşı savaşıyor. Kimi öldürüyor. Neden? Gerçekten anlaşılacak gibi bir açıklaması yok. Hakikaten vatana dair bir savaş olmuş olsa bizde gideriz. Ama bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bu savaş bir an önce dursun istiyoruz" şeklinde konuştu. 
'Halkın ölümünü reva görenlerin sonu çabuk gelir'
Barış Anneleri Meclisi adına konuşan Döndü Ergin de, taleplerini şöyle sıraladı: "Savaş isteyenlere sesleniyorum, biz bundan sonra şehitte, tabutta görmek istemiyoruz. Dünya'nın hiçbir yerinde savaş savaş ile bitirilmemiş. Barış ile bitirilmiştir. Biz artık yeter diyoruz. Barış istiyoruz. Barış yüreklik, yiğitlik ister, demekki savaşta ısrar edenler, kendinde bu yüreği göremiyorlar. Barış onurlu insanların işidir. Bu nedenle AKP'yi de onurlu olmaya çağırıyoruz. Eskiden 'şehitler ölmez vatan bölünmez' diyorlardı. Şimdi o biti sıra sarayın savaşını veriyorlar. Sen kimsin, nesin? Benim çocuğumu öldürmeye hakkın yok. İnsanlığa sesleniyorum çekmediğimiz acı kalmadı. Artık barış olsun. Bütün dünya da barış örnekleri vardır bilmiyorlarsa gitsinler öğrensinler. Bugün hemen barış istiyoruz. Yok barış yapmak istemiyoruz diyorlarsa hepimizi Sadam gibi katletsinler. Ama şunu bilsinlerki halkına ölümü reva görenlerin sonu çabuk gelir. Eğer kendi sonunun da Saddam gibi olmasını istemiyorlarsa barışa el uzatsın." 
Havuz medyasını da eleştiren Ergin, "Gerçekleri çekin. Patronlarınıza söyleyin gerçekleri yazsınlar. Biraz gerçekleri görsünler. Her zaman bizim acılarımızı çarpıtarak terörist olarak yansıtıyorlar. Teröristler kendi halkını vurmaz biz bunu yaşıyoruz. Biraz gerçekçi olsunlar" 
Daha sonra anneler taleplerini iletmek amacıyla CHP grubu ile görüştü. Anneleri, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özer karşıladı. Özer, annelerin ziyaretini anlamlı bulduğunu belirtti. 
Görüşme basına kapalı olarak devam etti. Anneler daha sonra önce kongre çalışmalarını bahane ederek randevu vermeyen AKP Grubu'nun randevuya olumlu talep vermesi üzerine AKP grubu ile görüştü. DİHA

Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2015, 16:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER