Bartin, Hakkari-Van-Şırnak yolunu Meclis'e taşıdı

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na Hakkâri-Van-Şırnak karayolunda düşen kaya kütlelerin hayati tehlike yaşattığını ve Bakanlık olarak butehlikeli durumu önlemek için ne tür kısa ve uzun vadeli planların olduğunu sordu.

Bartin, Hakkari-Van-Şırnak yolunu Meclis'e taşıdı

Yeşil Sol Parti Milletvekili Öznur Bartin Hakkâri-Van-Şırnak karayolunu meclis gündemine taşıdı.  Cevaplaması istemiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğl’na söz konusu yol ile ilgili bakanlığın bir çalışması olup olmadığını sordu.

Bartin; Hakkâri-Van-Şırnak karayolunun bulunduğu bölgede yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya kütle hareketlerinin fazla olduğu dağların yamaçlarında yer alan kayaların her an düşmeye hazır görüntüsü sürücü ve yolcuları tedirgin etmektedir, Hakkâri-Van ve Şırnak’ı birbirine bağlayan karayolunda kaya düşme riski nedeniyle sürücüler ve vatandaşlar korkuyla seyahat etmekte, bölgede yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya kütle hareketlerinin fazla olduğu dağların yamaçlarında yer alan kayaların her an düşmeye hazır görüntüsü olası bir faciaya davetiye çıkarmaktadır’ dedi

Yol güzergâhında geçmişte ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı birçok kaza meydana geldiğini belirten Milletvekili Bartin; 13 ocak tarihinde Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan kent girişindeki depinmevkiinde Şaban Duman (27) yönetimindeki 63 VP 962 plaka minibüsün üzerine kaya düşmesi sonucu Habib Duman hayatını kaybetmiş, 24 şubat tarihinde Hakkari-Van karayolu üzerindebulunan yeni köprü mevkiinde Yüksekova'dan Bağışlı köyüne gelmekte olan Nurullah Yılmaz yönetimindeki aracın üzerine kaya parçaları düşmüş, kazada araç içerisinde bulunan 3 kişi yaralanmış, yine 30 Kasım tarihinde Yüksekova'dan Hakkari'ye gelmekte olan Ebubekir Güzel (39) yönetimindeki 72 AAC 585 plakalı aracın üzerine kaya parçaları düşmüş, kazada araç içerisinde bulunan Ebubekir ve Mesut güzel yaralanmıştır. Güzergâhta taksicilik ve dolmuşçuluk yapan şoförler, sürekli ölümle burun buruna işlerini yapmak zorunda olduklarını, yağışlı günlerde bu yollardan geçecek müşteriyi götüremediklerini, yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istemektedirler. Geçmişte de ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı birçok kaza meydana geldiği bölgede sürekli olarak Çukurca’dan Hakkâri’den Van’a hastaların sevk edilmesi nedeniyle güzergah üzerinde tehlike arz eden kayalara ilişkin acilen önlem alınması gerekmektedir. Dedi.

Bartin Ulaştırma Bakanlığına cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu.

1. Hakkâri-Van-Şırnak karayolu güzergahında kopmaya hazır kayaların oluşturduğu tehlikeden Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. Hakkâri-Van-Şırnak karayolunun bulunduğu bölgede kaya düşme riski nedeniyle sürücüler ve yolcuların can güvenliği ciddi bir tehdit altında. Bakanlık olarak bu tehlikeli durumu önlemek için ne tür kısa ve uzun vadeli planlarınız var?

3. Geçmişte bu yolda çok sayıda ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kaza yaşandı. Bu kazaların tekrarlanmasını önlemek için alınmış veya planlanmış herhangi bir güvenlik önleminiz var mı?

4. Güzergâhta taksicilik ve dolmuşçuluk yapan şoförler, özellikle yağışlı günlerde bu yolu kullanmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Yetkililer, bu şoförlerin işlerini sürdürebilmeleri ve yolcularını güvenli bir şekilde taşıyabilmeleri için hangi destekleri sağlamayı düşünüyorlar?

5. Yol güzergâhı üzerinde hastaların sevk edilmesi gibi acil durumlar ve bu yolu kullanmak zorunda olanlar için alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin bir planınız var mıdır? Özellikle bu yolu kullanmak zorunda kalan hastaların ve sağlık personelinin güvenliklerini sağlayamaya ilişkin bir çalışmanız var mıdır/olacak mıdır?

6. Bölgedeki yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya düşme riskinin yoğun olduğu bu bölgelerde sık sık bakım ve denetim çalışmaları yapılıyor mu? Eğer yapılıyorsa, bu çalışmaların sıklığı ve etkinliği nedir? Ayrıca, bu çalışmaların daha da artırılması veya iyileştirilmesi için planlarınız nelerdir?

7. Dağlık bölge olarak bilinen Hakkari’de benzer şekilde tehlike arz eden kaç yol bulunmaktadır ve bu yollara ilişkin yürütülen çalışmalar nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2023, 04:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER