Biden: Afganistan'dan ayrılma kararımız doğru

ABD Başkanı Joe Biden, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Biden: Afganistan'dan ayrılma kararımız doğru

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi ve yaşanan olaylarla ilgili ilk kez konuştu.

Kendisinin Afgan savaşını gören 4. başkan olduğunu ve bunu bir sonraki başkana devretmeyeceğini vurgulayan Biden açıklamasında, Afganistan'da hiçbir zaman "ulus inşası ya da birleşik ve merkezi bir demokrasi inşası" için bulunmadıklarını ve ülkeden ayrılma kararının doğru olduğunu savundu.

ABD Başkanı Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini belirterek "Afgan liderleri kaçtı, ordu savaşmayı denemedi bile. Amerikan güçleri, Afgan ordusunun mücadele etmeyi reddettiği bir savaşta çarpışıp ölmemeli" ifadelerini kullandı.

Başkan Biden, tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldırması durumunda sert ve hızlı karşılık vereceklerini Taliban'a ilettiklerini söyledi.

Biden, "Büyükelçiliğimizi güvenli bir şekilde kapatıp diplomatlarımızı tahliye ettik. Önümüzdeki günlerde ordumuz tahliye edilmesi gereken Afgan vatandaşları ve aile fertlerine yardım edecektir" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER