DİYARBAKIR VE SİİRT'TE ŞêX SAİD ANILDI

Diyarbakır ve Siirt'te idam edilen Şêx Said ve 46 arkadaşı düzenlenen etkinliklerle anıldı.

DİYARBAKIR VE SİİRT'TE ŞêX SAİD ANILDI
MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, 29 Haziran 1925 yılında Diyarbakır'da idam edilen Şêx Said ve 46 arkadaşını Dağkapı Meydanı'nda andı. "Şêx Said'in yolunu sürdüreceğiz", "Mazlumların kanı zalimleri boğacak", "Zalim dê di xûna Mazlûm da bixeniqin" pankartlarının açıldığı anmaya, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ve yöneticiler katıldı. MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, Şêx Said isyanının zulme karşı bir başkaldırı olduğunu söyleyerek, "Biz o günlerde yaşasaydık orada onların yanında olurduk" dedi. Türkiye'nin bu zulümle yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Ünsal, devletin Seyid Rıza, Said-i Nursi, İskipli Atıf Hoca gibi Sêx Said ve arkadaşlarının da mezar yerlerinin açıklanmadığını ve bir an önce açıklanmasını istediklerini ifade etti.

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdurrahim Ay ise, Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber tek kimlikli yapı oluşturulmaya çalışıldığını ve bunun beraberinde de baskıların oluştuğunu ifade ederek, Şêx Said isyanının bu baskılara karşı Kürt halkının ilk direnişi olduğunu söyledi.

STK'lar ve siyasi partiler Şêx Said ve arkadaşlarını andı

Diyarbakır'da 1925 yılında idam edilen Şêx Said ve 46 arkadaşı için Dağkapı Meydanı'nda yapılan anmaya, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, DTK, BDP, AY-DER, Azadi İnisiyatifi, ÇIRA-DER, DDKD, DEM-DER, DİAY-DER, Dicle Fırat Diyalog Grubu, HAKPAR, İHD, KADEP, Med-Zehra, MEYA-DER, NÛ-BİHAR, ÖSP, ESP, TDŞK, Ufuk-Der ve yüzlerce yurttaş katıldı. Meydana yürüyen kitle, "Şehid Namirin" sloganı attı. Şêx Abdurrahim ve Şêx Said ve arkadaşlarının asıldıkları zaman çekilen fotoğraflarının bulunduğu pankarta "Em Sêx Seîde Pîran û Hevalên wî bîr tînin, Ma Sêx Seîde Pîran û Embazanê ey xo vîr anî" yazısı yer aldı.

'Onlarca katliam Kürdistan halkının özgürlük ve adalet talebini bastıramadı'

Kürtçe ve Türkçe yapılan ortak anmanın Türkçe açıklamasını yapan KADEP Genel Başkan Yardımcısı Nadir Bektaş, 1925 yılında Kürtlerin varlığını inkâr eden rejime karşı hak, adalet arayan Sêx Said ve arkadaşlarının şahadetlerinin 87. yılı olduğunu belirtti. "1925 yılından sonraki Zilan, Dersim ve Roboski gibi onlarca katliam Kürdistan halkının özgürlük ve adalet talebini bastıramadı" diyen Beştaş, Kürt halkının hiçbir zaman köleliği ve hegemonyayı kabul etmediğini söyledi. Sêx Said ve arkadaşlarını mezar yerlerinin açıklanmasını ve devlet arşivlerinin açılmasını istediklerini belirten Bektaş, kıyam mağdurlarının el konulan eşyalarının ve mallarının iade edilmesini ve ders kitaplarında Sêx Said'e karşı yazılmış hakaret içerikli ifadelerin çıkarılmasını gerektiğini kaydetti. Bektaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden idamların gerçekleştirildiği Dağkapı Meydanı'na "Şêx Seîde Kâl Meydanı" adıyla tüm şehitlerin anısına bir anıt yapılmasını istedi.

Siirt'te Şêx Said ve Doğan anıldı

BDP Siirt İl Örgütü de, Şêx Said ve arkadaşlarının idam edilişi ile Kürt siyasetçi Orhan Doğan'ın ölümünün 5. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenledi. BDPm'deki törene BDP İl Başkanı Seracettin Kayran, Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Musa Kurhan, BDP il, ilçe, belde yöneticileri, İHD, MKM, TUHADDER, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. BDP İl Eşbaşkanı Seracettin Kayran, Kürt halkının tarih boyunca yaşadığı coğrafyada bulunan halk ile kardeşlik içinde yaşadığını ifade ederek, ancak Kürt halkının tarih boyunca yardımcı olduğu halklardan şiddet ve zülüm gördüğünü söyledi.

Orhan Doğan'ın, Şêx Said'ın izinde yürüyen bir Kürt siyasetçisi olduğunu ve bu Kürtlerin elde ettiği kazanımlarda büyük bir emek sahibi olduğunu ifade eden Kayran, Orhan Doğan'ı da 5. ölüm yıldönümünde andıklarını ifade etti. Diha

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2012, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER