'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BİR TEHDİT'

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, artan çatışmalar karşısında Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, açıklamaların bir tehdit olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BİR TEHDİT'
"Erdoğan'ın kafasında Srilanka tarzı bir imha savaşı var" diyen Tuğluk, "Ancak bunun sonuçlarından emin olmadığı için bir türlü uygulayamıyor" dedi. Tuğluk, Afyon'daki patlamanın da bir hesaplaşma olabileceğini kaydetti.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, artan çatışmalar karşısında Başbakan Tayip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalara dikkat çekmek amacıyla yazılı açıklama yaptı. Başbakan Erdoğan'ın siyasi hayatının en zor günlerini yaşadığını belirten Tuğluk, "Özellikle Kürdistan'daki savaş düzeyi hem hesaplayamadığı hem de durduramadığı bir duruma vardı" dedi. "Erdoğan zorda" diyen Tuğluk, Başbakan Erdoğan'ın "Sabrımızı sınamayın külahları değişiriz" söyleminin bir tehdit olduğunu ve bunun ciddiye alınması gerektiğini kaydetti. Tuğluk, "Erdoğan, 'Gerekirse 90'lardaki gibi savaşı kirli biçimde yürütürüm' anlamında sözler sarf ediyor. Aslında Erdoğan'ın kafasında Sri Lanka tarzı bir imha savaşı var. Ancak bunun sonuçlarından emin olmadığı için bir türlü uygulayamıyor. Erdoğan'ın masasında Sri Lanka tarzı bir katliam hareketi seçenek olarak iki yıldan beri var. Kürdistan'daki savaş düzeyi derinleşip siyasi ve toplumsal sistemi zorladıkça bu tarzı ima eden söylemlere başvuruyor. Söz konusu açıklamalarını böyle okumak gerekiyor" dedi.

'Erdoğan, 90'lı yıllardaki uygulamaları bir seçenek olarak saklıyor'

"Devlet içinde de bu tarz bir savaşı dayatan, bu olmazsa bile hukukun askıya alındığı, güvenlik güçlerine her türlü yetkiyi veren bir savaş konsepti isteyen farklı kesimler var" diyen Tuğluk, "Erdoğan, devletin yeniden 90'lardaki gibi çeteleşmesi halinde iktidarı için bir risk teşkil edeceğini hesapladığından şimdilik bu dayatmaları uygulamaya koymaktan çok bunu bir seçenek olarak saklıyor. Hatta kritik kimi zaman ve olaylarda bunu kısmen de olsa devreye koyuyor. Açıkça 'Beni zorlamayın, yoksa ben de hukuku, siyaseti askıya alıp her türlü yöntem, güç ve araç ile üzerinize geliriz' diyor. Ki zaman zaman da buna başvurmaktan çekinmiyor. Özelikle Hakkari ve Şırnak bölgelerinde bunu yapıyor" dedi.

'Erdoğan siyasi hayatının en zayıf, en sıkıntılı dönemini yaşıyor'

Tuğluk açıklamasında, "Başbakan Erdoğan Kürtlere karşı savaşta zaten hukuku-siyaseti askıya almış durumda. İşte "faili meçhul" cinayetlere başvurmuyor ama 8 bin Kürdü bir çırpıda tutukluyor. Parti kapatmıyor ama siyaset alanını ortadan kaldırıyor. Sayın Öcalan'a en hukuksuz, ahlaksız biçimde tecrit uyguluyor. Yöntem farklı amaç ise aynıdır; ya imha ya tasfiye" dedi. "İktidarını kaybetme korkusu Erdoğan'a her şey yaptırabilir" diyen Tuğluk, "Ve Erdoğan şuan o korkuyu yaşıyor. Bakmayın siz esip gürlediğine, Erdoğan siyasi hayatının en zayıf, en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Herkesle çatışıyor. Kürtlerle, cemaatle, Kemalistlerle, Ergenekoncularla vs." dedi.

''Afyon'daki patlama, hesaplaşma olabilir'

"Yanında, ittifak güç olarak bir tek ordu yönetimi kalmış" diyen Tuğluk, "Zaten Nejdet Özel Erdoğan'ın yaveri gibi olmuş ve kanımca bu ittifakı kabul etmeyen ordu-devlet içindeki bazı güçler Afyon'daki patlamayla bir hesaplaşma başlatmış olabilirler. Kılıçdaroğlu da ilginç iddialarda bulundu bu konuyla ilgili. Afyon'daki cephanenin patlaması iktidar içi ilişkiler, çelişkiler ve çatışmalarla ilgili olabilir. Bu üzerinde düşünülmeye değer bir iddia ve senaryodur" dedi.

'Türk halkının çocukları, iktidar mücadelesine kurban veriliyor'

Tuğluk açıklamasının devamında şu tespitlere yer verdi: "Kısaca durum şudur; Erdoğan 'Mutlak iktidar' uğruna Kürtlerle bir savaş yürütüyor. Nejdet Özel ona bu savaşta destek veriyor ve buna öfkelenen bazı güç odakları ise bir anda ve hiç acımadan cephaneliği havaya uçurabiliyor. Yani gencecik askerlerin hayatı acımasız güç savaşlarına kurban ediliyor. Evet, Türk halkının çocukları merkezinde Erdoğan'ın olduğu iktidar mücadelesine kurban veriliyor. Özellikle çocuklarını kaybeden aileler, bu işin peşini bırakmamalıdır. Kanımca hem Antep olayının hem Afyon'daki patlamanın kokusu yakında çıkar. Tıpkı Roboski'de olduğu gibi bazı bilgiler bir yerlerden sızar ve bizler de gerçeği öğrenmiş oluruz. Uzak değil yakın zamanda olan biteni anlarız diye düşünüyorum. Gerçek şu ki Kürdistan'da savaş ısrarı sürdükçe Erdoğan'ı çok daha zor ve karanlık günler bekliyor. Bizden söylemesi." / Diha

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2012, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER