Gömüldüğü mezardan sağ çıkan yurttaş vahşeti anlattı

Bismil'e bağlı Ağırlı köyüne 23 Kasım 1993'te askerlerce baskın düzenlendi, iki sivil infaz edildi, bir kişi ise gözaltına alınıp kaybedildi.

Gömüldüğü mezardan sağ çıkan yurttaş vahşeti anlattı
 Bu olay 20 yıldır soruşturulmayı beklerken, gördüğü işkence sonucu öldü sanılarak diri diri gömülen ve daha sonra köylüler tarafından mezardan çıkarılan Davut Kurt, olayın sorumlusu dönemin Bismil Komando Tabur Komutanı Yüzbaşı İzzet Cural'ın yargılanmasını istedi. 

Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Ağırlı (Bîrikê) köyü yakınlarında 23 Kasım 1993'te çıkan çatışmada bir asker yaşamını yitirdi. Çatışmadan sonra köye sığınan Rojava Kürtlerinden Orhan kod adlı PKK'liye yönelik başlatılan operasyonda köye baskın düzenlendi. Baskında köylülerin gözü önünde Mahmut Çakmak ve Şehmus Çelik katledildi, gözaltına alınan 15 köylü serbest bırakıldı, ancak gözaltına alınan Uzeyir Kurt'tan 20 yıldır haber alınamıyor. Davut Kurt ise, öldüğü sanılarak canlı canlı mezara gömüldü, ancak bir süre sonra köylüler tarafından konulduğu mezardan çıkarılarak kurtarıldı. Bugüne kadar olayla ilgili herhangi bir soruşturma açılmazken, olayı yaşayan Kurt, yaşadıklarını anlattı. 

Olayın tanıklarından Davut Kurt, dönemin Komando Tabur Komutanı Yüzbaşı İzzet Cural tarafından iki sivilin hunharca katledildiği ve 15 köylüyle birlikte gözaltına alınan ağabeyi Üzeyir Kurt'tan ise yirmi yıldır haber alamadıklarını söyledi. Kurt, yaşadıkları vahşeti şöyle anlattı: "Bizim köyümüzün yakınlarında kısa süreli bir çatışma yaşandı. Çıkan çatışmada bir asker yaşamını yitirdi. Bunun özerine Bismil İlçesi Komando Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler köyümüzü ablukaya aldı. Korkudan herkes ışıklarını sündürdü, sabaha karşı askerler köylüye anons yaparak evlerden çıkmamızı istediler. Bizde evden çıkıp okulun avlusunda toplandık. Evleri boşaltmamızın ardından askerler evlerimizin kapılarını kırıp içerde arama yaptılar. Yapılan aramalar sonucu köye sığınan Orhan adlı PKK gerillası ile askerler arasında kısa bir çatışma yaşandı."

'Askerler hepimizin gözü önünde onları katletti'

PKK'li Orhan'ın yaşamını yitirdiğini, bunun ardından askerlerin köylünün toplandığı okul bahçesini taramaya başladığını ifade eden Kurt, "Şans eseri kimseye bir şey olmadı. Askerler köylülere burada günlerce işkence uygulayıp hakaretler etti. Askerler hepimizin gözü önünde Mahmut Çakmak ve Şehmus Çelik'i katletti. Korkudan herkesin gözü fal taşı gibi açılmış, korkudan ses çıkaramıyorduk. Üç gün boyunca okulun avlusunda tüm köylüleri bekletip her türlü işkence ve hakareti yaptılar" diye aktardı.

'Diri diri mezara gömdüler'

Kendisinin de işkenceye uğradığını ve tüm köyün yakıldığını dile getiren Davut Kurt, "Bize yapılan büyük bir vahşetti. Köylülerin toplandığı köy meydanından beni alarak tüm köylülerin gözü önünde bana ağır işkenceler yaptılar. Sonra kendimden geçmiş bayılmışım, benim öldüğümü düşünüyorlar. Beni ve köyün içinde yaşamını yitiren PKK gerillası Orhan ile birlikte köy mezarlığına götürüp mezara attılar. Mezara getirildiğim ana kadar hatırlıyorum, ama ondan sonrasını hatırlamıyorum. Sonra gözümü Diyarbakır'da bir hastanede açtığımda şaşırdım, yaşadığıma inanamıyordum" şeklinde konuştu. Askerlerin köyden ayrılmasının ardından köylülerin mezarı açarak kendisinin yaşadığını fark ettiklerini söyleyen Kurt, köylülerin kendisini Diyarbakır'da bir hastaneye getirdiğini belirtti. 
Kurt, "Her köy mezarlığına geldiğimde kendi mezarıma baktığım zaman o an yaşadıklarım gözümün önünde canlanıyor" dedi. 

'İzzet Cural yargılansın'

Dönemin Bismil Komando Tabur Komutanı İzzet Cural tarafından gözaltına alınan ağabeyi Üzeyir Kurt'tan 20 yıldır haber alamadığını belirten Davut Kurt, ağabeyini bulmak için uzun yıllardır her yere başvurduklarını kaydetti. Kurt, "Kardeşimi ne yaptılar ne ettiler bilmiyorum. İzzet Yüzbaşı onu gözaltına aldıktan sonra bir daha haber alamadık. O günden bu yana kayıp, İzzet Yüzbaşı'nın onu katlettiğini düşünüyoruz. İşkencede öldürüp cenazesini nereye attığını öğrenemedik" diye aktardı. Cural'ın yargılanmasını isteyen Kurt, ağabeyinin mezarını bulmak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. 

Öte yandan, bölgede yaşanan birçok cinayetlerde ismi zikredilen dönemin Bismil Komando Tabur Komutanı Yüzbaşı İzzet Cural, yakın zaman önce Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlığı görevine kadar terfi ettirildi. / Diha

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER