Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez Aşkan olayını meclise taşıdı

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, 7 Haziran 2023 tarihinden askeri personel tarafında n çarparak hayatını kaybeden 5 yaşındaki Erdem Aşkan olayını meclise taşıdı.

Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez Aşkan olayını meclise taşıdı

CAHİT YİĞİT / YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle meclis gündemine taşıdığı 5 yaşındaki Erdem Aşkan olayına ilişkin; Kürtlerin yoğun yaşadığı illerde araç kullanan kamu görevlilerinin, yerleşim yerleri içerisinde başta sürat, tedbirsizlik ve dikkatsizliği de aşacak bir şekilde kurallara riayet etmeksizin araç kullanmaları yaşam haklarının ihlaline sebebiyet verdiğini belirtti.

7 Haziran 2023 tarihinden askeri personel tarafından İpek yolu üzerinde karşıdan karşıya geçmekte olan  5 yaşındaki Erdem Aşkan’a çarpmış ve  hayatını kaybetmişti. Daha sonra mahkemeye çıkartılan kolluk kuvveti personel savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Konuyla ilgili Meclis’e İçişleri Bakanlığı’na soru önergesi veren Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez;  Kolluk kuvvetlerinin kullandıkları araçların çarpması sonucu birçok kaza meydana gelmiş ve bu kazalar sonucu birçok insan hayatını kaybetmiştir. Bu durumun en son örneği ise Hakkari’de yaşanmıştır. 7 Haziran 2023 tarihinde, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde annesi ile birlikte yol kenarında bulunan 5 yaşındaki Erdem AŞKAN, annesi ve kardeşi ile birlikte karşıdan karşıya geçmek isterken askeri jandarma personeline ait aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir. Erdem AŞKAN’ın bedeni aracın çarpması sonucu metrelerce sürüklenmiş ve olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Çocuğun yaşamını yitirmesine sebep olan olay sırasında araç sürücüsü A.K.P olay yerine toplanan Erdem Aşkan’ın ailesi veçevredeki kalabalığı silahla tehdit ederek çocuğa müdahale konusunda aksaklığa neden olduğu iddiaları basına da yansımıştır’ dedi.

Düşünmez;  Olaydan sonra olay yeri inceleme ve trafik polislerinin tuttuğu kaza tespit tutanağında olay yerinde herhangi bir yaya geçidi ve üst geçit olmamasına rağmen; üst geçit ve yaya geçidini kullanmadığı gerekçe gösterilerek Erdem Aşkan kusurlu bulunmuştur. Taleplere rağmen olay yeri kamera kayıtları paylaşılmamış ve şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır’ dedi.

Düşünmez İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle;   5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın hayatını kaybetmesine sebep olan söz konusu kazaya ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?   Herhangi bir üst geçit ve yaya geçidinin bulunmadığı bir yerde üst geçit ve yaya geçidini kullanmadığı gerekçesi ile Erdem Aşkan’ın kusurlu bulunmasının hukuki dayanağı nedir?  Görgü tanıklarının ifadesi ve basına yansıyan iddilara göre Erdem Aşkan’a çarpan askeri jandarma personeli A.K.P’nın Erdem Aşkan’ın ailesi ve çevrede toplanan kalabalığı silahla tehdit ettiği doğru mu? Şayet doğru ise bu konu hakkında açılan bir soruşturma var mıdır? Şayet açılan herhangi bir soruşturma yoksa gerekçesi nedir?   Gerçekleştirdiği kaza sonucu 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın hayatını kaybetmesine sebep olan askeri jandarma personeli A.K.P olay anında Erdem Aşkan’ın ailesi ve çevredeki kalabalığı silahla tehdit etme cesaretini kim ve/veya kimlerden almaktadır?

Söz konusu olayda şüphelinin, ölen çocuğun mağdur ailesi olmak üzere olay yerindeki kişileri silahla tehdit iddiası, delillerin korunması, şüphelinin kaçmasını önlemesi ile soruşturmanın salahiyeti açısından gerekli olmasına rağmen şahsın tutuksuz yargılanmasının gerekçesi nedir?

Talep edilmesine rağmen olay yeri kamera kayıtlarının paylaşılmamasının yasal dayanağı nedir?  Son on yıl içerisinde Hakkâri’de kamu görevlilerinin benzer şekilde karıştığı kaza sayısı kaçtır? Bu kazalarda ölen veya yaralanan yurttaş kaç kişidir? Meydana gelen bu kazaların kaçında idari veya hukuki soruşturma başlatılmıştır? Neticeleri nelerdir? Kamu görevlilerinin, yerleşim yerleri içerisinde yaşam hakkını ihlal edecek bir şekilde; başta sürat, tedbirsizlik ve dikkatsizliği de aşacak bir şekilde kurallara riayet etmeksizin araç kullanmalarını önlemeye yönelik Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2023, 05:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER