HEYET ŞEMDİNLİ İZLENİMLERİNİ ANLATTI

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ne çatışma bölgesinde incelemelerde bulunan BDP ve DTK eş başkanları, milletvekilleri, HDK temsilcileri, ESP, EMEP ve ÖDP gibi siyasi parti temsilcilerinden oluşan heyet, yaptıkları incelemeyi bir basın toplantısıyla kamuoyuna

HEYET ŞEMDİNLİ İZLENİMLERİNİ ANLATTI

YAŞAR KAPLAN - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Şemdinli İlçesi'nde 23 Temmuz'dan bu yana Bağlar (Nehri) Köyü'nün Rüzgarlı (Rubunus), Yiğitler (Nékula) ile Çem (Navrezan) mezraları kırsalında başlayan çatışmaların yarattığı tahribatları yerinde inceleyen için bölgeye gelen BDP ve DTK eşbaşkanları, milletvekilleri, HDK temsilcileri, ESP, EMEP ve ÖDP gibi siyasi parti genel başkanları Yüksekova ve Şemdinli'de yaptıkları incelemeleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

DTK Eşbaşkanı ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDK adına BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, BDP milletvekilleri Hüsamettin Zenderlioğlu, Halil Aksoy, Nazmi Gür, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Aslanoğlu, ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya ve HDK temsilcilerin bulunduğu heyet adına milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü açıklama yaptı.



Yüksekova Avaşin Kültür Parkı toplantı salonunda yapılan basın açıklamasında konuşan milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bölgede yaşananları görmek için geldiklerini dile getirdi. Hükümetin bölgeye kayıtsız kaldığını vurgulayan Kürkçü, yaşanan kayıplarında gizlendiğini kaydetti.
Gerçek kayıplara ilişkin net bilgilerin bulunmadığını söyleyen Kürkçü, "Silahlı kuvvetlerin uyanık davranması sonucunda engellendiğini, kırsal alanın çatışmalardan temizlendiğini bunun sonucunda silahlı kuvvetlerin kendi alanlarına çekildiği söylenmişti. Yüzlerce insanın hayatını kaybettiğinden söz edildi. Sebepleri hakkında hiçbir gerekçe gösterilmedi. Bunun yanında AKP hükümetinin MHP'nin desteğiyle, Meclisin olağanüstü toplanmasını kabul etmedi. Görüşülecek bir şey yok dedi. Bu kadar kayıp varsa konuşulacak, toplanılacak bir şey vardır. Bunlar hükümet sözcülerinin açıklamaları 'Birkaç Mehmetçiğin kaybı olağanüstü toplanmasını gerektirmez' sözüyle geçiştirilemez. Bu ülkenin çocuklarının hayatları bu kadar kıymetsiz mi. Her gün çatışmalı durumu sona erdiriyoruz. söylemlerinin yanında, çatışmaların gün geçtikçe genişletilmesi, konuşmayı gerektirmezi mi? Bütün bunları konuşmak istedik. İkincisi köylerin boşaltıldığı Şemdinli merkeze göç edildiği haberleri bizim için kaygı vericiydi. Tüm bunları gidermemiz gerekiyordu" diye konuştu.

Kürkçü, incelemeleri sırasında köylülerle görüştüklerini ve çevreyi gözlemlediklerini vurgulayarak, "Onların değişiyle, coğrafyayı insansızlaştırmak için çaba gösterildiğini anladık. İnsanların zaman zaman bahçe ve hayvanlarına bakmaya gelseler de, ilçe merkezinde yaşadıklarını gördük. Kendilerinin canlarının ve mallarının güvende olmadığını dile getirdiler. Bunun yanında çocuklarının çatışmalardan olumsuz etkilendiğini, psikolojilerinin bozulduğunu anlattılar" diye konuştu. Kürkçü, köy boşaltmaların halen devam ettiğini belirterek, buna örnek olarak yanlarına gelen bir askeri yetkilinin "köylerin boşaltılması daha iyi olacaktır" sözlerini hatırlattı.



Bölgede hükümetin dediği gibi çatışmaların bitmediğini aksine sürdüğünü de belirten Kürkçü, "Kırsal alanda hükümetin dediği gibi 'çatışmalar son bulmuş, köylüler köylerine dönmüş' söylemleri gerçeği yansıtmamaktadır. Sürekli top atışları ve askeri konvoylar varlığını koruyor. Bölgenin kontrolünün sağlandığı, bölgenin çatışmalardan arındığı yönündeki bilgelerdi. Oysa biz köyden dönerken 5 gerilladan oluşan birlik tarafından önümüz kesildi. Hem onların hem de gördüklerimizden, gerillaların bölgede aktif oldukları görülmüştür. Tek gerçek bilgi olağanüstü bir askeri hareketliliğin olduğu ve çatışmaların ortaya çıkarıldığını gördük. Silahlı kuvvetlerin kayıpları hakkında bilgi verilmezken, orada yaşayan halkın çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği bilgilerini aldık. Bu kentte, bölge kentlerinde ve kırsalda hakimiyet gerillalar ve askerler arasında tahsil edilmiş olduğu görülmüştür. Sonuçta burada hayatı çatışan güçler belirliyor. Kentlerin hayatına askeri çatışma yön vermektedir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2012, 16:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER