Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i katleden Ogün Samast, bugün Bolu F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.

Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de gazete binasının önünde düzenlediği suikastla katleden Ogün Samast, şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi cezaevinden koşullu salıverilme kapsamında akşam saatlerinde tahliye edildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, geçen şubat ayında cezasını çektiği Kandıra F Tipi Cezaevi'nden Bolu F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın 1 yıl önce 'iyi halinden' dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi. DHA'nın haberine göre 'Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen' Samast'ın koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.

Samast, şubat ayından bu yana cezasını çektiği Bolu F Tipi cezaevinden bugün saat 19.50’de tahliye edildi. Samast’ın cezaevi çıkışında ailesi tarafından karşılandığı öğrenildi.

AVUKAT BAHRİ BELEN: GİZLİ AFLA ÇIKTI

Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu suikastı tasarlayan Yasin Hayal ve Erhan Tuncer, bunların dosyası bitti. Samast o zaman küçüktü. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olmasına rağmen indirim oldu. Daha evvel çıkma olasılığı vardı. Fakat cezaevinde başka suçlar işlediği için ertelendi. Sonradan çıkan infaz yasalarıyla yani gizli afla çıktı. Ama bu karar asıl suçlular olan ama yaş küçüklüğünden yararlanamayan Yasin Hayal’in dışarı çıkacağı anlamına gelmez.”

YARGILAMA SÜRECİ 

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Dink'in katili Samast'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyasını ayırarak, İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

Mahkeme, 6008 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine eklenen fıkradaki hüküm gereği, Samast hakkındaki dava dosyasını çocuk mahkemesine göndermişti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Temmuz 2011'de Samast'ı, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Olay tarihinde Ogün Samast'ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme heyeti, Samast'ın cezasını üçte bir oranında indirim uygulayarak 21 yıl 6 aya indirmişti.

Samast'ı "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 2 yıl hapis ve 900 TL adli para cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 TL adli para cezasına çevirmişti.

GARDİYANLARA SALDIRMASAYDI 6 AĞUSTOS 2020'DE TAHLİYE EDİLECEKTİ

Ogün Samast, 6 Ağustos’ta 2020'de ‘koşullu salıverilme’ hakkına kavuşuyordu. Ancak 6 Ağustos'tan bir hafta önce cezaevinde koğuşuna giren gardiyanlara saldırdı, birinin boğazına bıçak dayadığı ve bazılarını hafif yaraladığı için bu hakkını kaybetti. 

Saldırıdan sonra Ogün Samast, hakkında açılan davada toplam 5 yıl 1 ay 13 gün daha hapis cezasına çarptırıldı ve tekrar tutuklandı. Samast, bu cezayı almasa bir hafta sonra tahliye edilecekti.  / Duvar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER