İHD: Ağrı askeri operasyonu seçimlere yönelik kanlı bir provakasyon

İHD, Ağrı askeri operasyonuna ilişkin “Ağrı-Diyadin-Tendürek Raporu” hazırladı. Raporda, “Yine medyaya düşen Efkan Ala ile Ağrı Valisi Musa Işın arasındaki görüşmeler de doğru ise bire bir tanık anlatımları ile olayın gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Olaya ilişkin veriler, olayın 2015 seçimlerine yönelik olarak planlanan kanlı bir provokasyon olduğu yönündedir” ifadelerine yer verildi.

İHD: Ağrı askeri operasyonu seçimlere yönelik kanlı bir provakasyon
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) fidan dikimi etkinliği öncesinde yapılan askeri operasyonda 2 kişi hayatını kaybetmişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ağrı Şubesi Ağrı askeri operasyonuna ilişkin “Ağrı-Diyadin-Tendürek Raporu” hazırladı.

Raporda, İHD  Temsilcileri Abdulhadi Karakurt ve Av. Vural Kaya’dan oluşan 2 kişilik gözlemci heyeti Diyadin İlçesine hareket ettiği ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı ve Diyadin parti yetkilileri, askeri yetkililer ve olay yerine giden sivillerle yapılan görüşmelere yer verildi.

Raporda: “Yine medyaya düşen Efkan Ala ile Ağrı Valisi Musa Işın arasındaki görüşmeler de doğru ise bire bir tanık anlatımları ile olayın gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Olaya ilişkin veriler, olayın 2015 seçimlerine yönelik olarak planlanan kanlı bir provokasyon olduğu yönündedir” ifadelerine yer verildi.

HDP Ağrı ve Diyadin parti yetkilileri ile yapılan görüşme:

“Diyadin’e bağlı Yukarı Tütek Köyünde Bahar Şenlikleri çerçevesinde Fidan Dikme Şenliği düzenlediklerini ve bunu günler öncesinden ilan ettiklerini, Fidan Dikme şenliği düzenlemek için hazırlık yaptıklarını bugün, yani 11-04-2015 cumartesi gününün festivalin başlangıç günü olduğunu belirttiler.

“Alınan bilgilerde askeri birliklerin festival alanına operasyon düzenledikleri, bölgede bulunan gerilla birlikleri ile çatışmaya girdikleri, festival hazırlığı yapmak üzere giden siviller ile festivale gitmek üzere yola çıkan sivillerin olduğunu, Askeri birliklerin Yukarı Tütek köyü ve bu köye giden bütün yolları ablukaya aldıkları ve kimsenin geçişine izin vermedikleri bilgisini aldıklarını belirttiler.

Çatışma alanına ilk ulaşan sivillerden 2 kişi ile yapılan görüşmeler:

1.Çatışma alanına ulaşan ilk sivillerden; Ben çatışmanın olduğu sabahı saat 6.00’da 5 arkadaş birlikte çatışma bölgesine hareket ettik. İlçe girişinde polislerin bütün çıkışları kestiğini gördük. Polisler çıkışımıza izin vermeyince, mahalle içinden dolaşarak çatışma bölgesine gittik. Çatışma bölgesine ulaştığımızda, taşlı tepeye gittiğimizde askerler mevzide bekliyordu.

“Silahlarını bırakıp, ellerini kaldırdılar. Askerler şoktaydı. Ben 6 yaralı asker gördüm. Bu arada başka sivillerde alana ulaşmıştı. Kimileri çekim yaptılar. Rütbeli olan elimi tuttu, bizi kurtarın dedi. Aşağıya doğru baktığımda çadırı ve orada bulunan gerilla cenazesini gördüm.10 mt. İleride ise iki taşın arasında bir yaralı asker daha gördüm. Tepeden aşağıya doğru baktığımda Cezmi ile Cenap’ı gördüm. Biz Cezmi ile Cenap’ın yanına gittiğimizde Cezmi ölüydü.

“Cenap’ın kız kardeşi ve bir grup insan da galiba aşağı taraftan oraya ulaşmışlardı. Cenap yaralı ve şoktaydı. Kan kaybını engellemek için bacağına yazma bağlamışlardı. Ağzına kar sürdük. Biz çatışma alanına ulaşan siviller ,yaralı olan rütbeli askerin yanına gittik, sonra tüm yaralı askerleri ve Cenap’ı taşıdık. Panzere bindirdiler hastaneye götürdüler. Çatışma alanında 10-15 asker vardı.’

2.Çatışma alanına ulaşan ilk sivillerden; HDP’nin düzenleyeceği bahar şenliğine katılacaktık. Sabah 5.30 da kalktım. Birlikte gideceğimiz arkadaşlar ile yola çıktık. Saat 6 sıralarında polis ilçe çıkışında bizi tuttu. Gidişin yasak olduğunu söylediler. Biz 5 kişiydik. Sadece izin verilir ise heyet alana gidecek dediler. Biz arka taraftan dolanarak gittik.

“Alana ulaştığımızda girişte köy üstünde bulunan panzerden ateş edildi.Biz alana girdiğimiz esnada 4 tane helikopterin alandan çekildiğini gördük. Cezmi’yi yerde gördüm. Cenap elini kaldırdı.’Cezo öldü’ dedi.Yukarı tarafta ise yerde yatan gerillayı gördüm. Boğazından vurulmuştu. Cenap’ın bacağını yazma ile bağladık.

“Sonra yukarı tarafta mevzide olan askerlerin yanına çıktık. Mevzide 5 tane yaralı asker vardı.2 tanesinin yarası ağırdı. Biri göbeğinden vurulmuştu. Biri bacağı ve kolundan. Diyarbakırlı bir asker de omzundan vurulmuştu. Askerler şoktaydı. Üsteğmen vardı. Bizi vali gönderdi diyordu.Biz askerlere siper olduk.Gerilla böylece askerlere ateş etmedi.Yaralıları sivil ve askerlerle birlikte alandan indirdik.Panzer gelip aldı. Duyduğumuza göre geceden alana asker indirilmiş. Biz alana ulaştığımızda zaten olan olmuştu.

Heyetin Görüşleri:

“Çatışma alanına ilk ulaşan sivillerin anlatımları ve görüşme gerçekleştirdiğimiz diğer şahısların anlatımları ile medyaya düşen anlatımlar ve görüntüler (Yaralı askerler yardım, sivillerin askerleri taşıması, askerlerin konuşmaları, Ağrı Devlet Hastanesi önü Cenap İlboğa’ya saldırı görüntüleri) birbiriyle örtüşmektedir.

“Yine medyaya düşen Efkan Ala ile Ağrı valisi Musa Işın arasındaki görüşmeler de doğru ise bire bir tanık anlatımları ile olayın gerçek yüzü ortaya çıkmıştır. Olaya ilişkin veriler, olayın 2015 seçimlerine yönelik olarak planlanan kanlı bir provokasyon olduğu yönündedir.”

İHD tarafından hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde 11 Nisan’da yapılmak istenen ağaç dikimi öncesi Ağrı’nın Diyadin ilçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Türk Silahlı Kuvevetleri’nin (TSK) bölgede operasyon başlatması üzerine PKK’liler ve askerler arasında çatışma çıktı.

Genelkurmay tarafından yapılan açıklamada çatışmada 5 PKK’linin yaşamını yitirdiği, 1 PKK’linin ise yakalandığı öne sürüldü. Ayrıca 4 askerin de yaralandığı belirtildi.

HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Sabri Tayfun imc tv’ye yaptığı açıklamada ise çatışmada bir PKK’linin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Çatışma sonrası bölgeye gitmek isteyenlerin üzerine askerlerin ateş açması sonucu HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirdi, MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğa ise yaralandı.

KCK çatışmaya ilişkin yaptığı açıklamada “Ateşle oynamaya devam ederlerse kendi sonlarını getirirler” ifadelerini kullandı. İMC

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER