Kışanak ve Anlı neyle suçlanıyorlar?

Savcılık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın farklı soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını açıkladı. Belediye binasındaki arama dokuz saat sürdü.

Kışanak ve Anlı neyle suçlanıyorlar?
 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından belediye binasında yapılan aramalar dokuz saat sürdü, avukatların aramayı gözlemlemesine izin verilmedi.

Gözaltılara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kışanak ve Anlı'nın ayrı soruşturmalar kapsamında gözaltına alındığını duyurdu.

Savcılık, Kışanak’ın PKK/KCK’ye üyelik (TCK 314/2) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Anlı’nın ise “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik suçlar” (TCK 302/1) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığını belirtti.

Arama 9 saat sürdü

Polis ekipleri, dokuz saat boyunca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasında arama yaptı. Kışanak ve Anlı’nın odalarındaki bilgisayarlar ve hard disklere, odada bulunan dergi, gazete ve kitaplara el konuldu.

Bu sırada Kışanak'ın havalimanında gözaltına alındığı sırada bir şoförü ve 3 korumasının da polislerce gözaltına alındığı, ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Avukatlar aramada gözlemcilik yapamadı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan görüşme sonucu, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Baro Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Eren, Amed Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı Mehmet Emin Aktar da aramaya katıldı.

Polisler aramayı altı ekip halinde yaptı. Aramaya sadece üç avukatın katılmasına izin verildi. Gözlemcilik yapılabilmesi için daha fazla avukatın aramaya katılması talebi reddedilince, Baro temsilcileri “hukuksuz bir şekilde yürütülen bu aramaya meşruiyet kazandırmayacağız” diyerek binadan ayrıldı.

Belediye muhabirinin makinesine el konuldu

Belediyeden delil torbalarını çıkaran polisleri çeken belediye muhabiri, kar maskeli polislerce engellenerek kamera, fotoğraf makinesine el koydu.  

Arama saat 05.30 sularında biterken, polis, saat 08.00’da belediye girişler için sadece belediye personellerine izin verileceğini söyledi.

Kışanak hakkındaki suçlama ve “deliller”

5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 314

Silâhlı örgüt

(1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Birinci fıkrada tanımlanan örgüte üye olanlara, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin diğer hükümler, bu suç açısından aynen uygulanır.

“PKK/KCK’ye üye olmak” iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Kışanak hakkındaki deliller; “Demokratik Toplum Kongresine katılmak”, “burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşma yapmak”, “PKK/KCK’nin çağrısı ve talimatları doğrultusunda” Diyarbakır Newroz etkinliklerinde özerklik çağrısı yapmak, yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak şiddeti meşrulaştırmak, belediyeye tescilli resmi makam aracını “terör örgütü üyelerinin cenazelerinde kullandırmak” olarak sıralandı.

Anlı hakkındaki suçlama ve “deliller”

5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 302

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak

(1) Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kimse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

“Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak” iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Anlı hakkındaki deliller ise; Dicle’de 2014’te yapımına başlanan mezarlığın inşasına belediyeye ait araç ve gereç tahsis etmek, şiddeti meşru gösterecek nitelikte söz ve eylemlerde bulunmak olarak sıralandı. / Bia

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2016, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER