Metin Celal Cumhuriyet'i bıraktı

Metin Celal Cumhuriyet Gazetesinden ayrıldığını duyurdu. "Çok büyük bir öfke biriktirilmiş. Garipsedim, üzüldüm" diyen Cemal, yazmasa da gazeteyi okumaya devam edeceğini belirtti.

Metin Celal Cumhuriyet'i bıraktı
 Alev Coşkun’un Cumhuriyet Vakfı Başkanı seçilmesi ile yaşanan yönetim değişikliğinin ardından başlayan görevden alma ve istifalar sürüyor. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Metin Celal de gazeteden ayrıldığını bugünkü yazısıyla duyurdu. Celal, “Türkiye 2023’e giderken Cumhuriyet, yeni yönetimi, yazarları ve çalışanlarıyla 7 Mart 1924 Ruhu’na ulaşmaya çalışacak. Ben de artık yazmasam da okumaya devam edeceğim” dedi.


Celal, “7 Mart 1924 Ruhu’na dönerken” başlığıyla yayımlanan yazısında şu ifadeleri kullandı: “… 8 Eylül tarihli gazetenin ilk sayfası ise durumun vahim olduğunu bildiriyordu. Şekli düzeltme yapılmış, logo tarihi yerine, ortaya döndürülmüştü. Bu şekli değişikliğin içeriği de Cumhuriyet Vakfı’nın “Atatürk’ün Cumhuriyet’i” başlıklı bildirisiyle açıklanıyor, “Gazetenin temel politikası ATATÜRK’ün aydınlanma devrimleridir. Gazetenin sadık okuyucusunun arzuladığı temel yayın çizgisine bugünden itibaren dönülmüştür” deniliyordu. Vakıf ve gazete yönetiminde aynı masalarda oturulsa, birlikte gazete yapılsa da bu uğurda gazete yöneticileri ve yazarları aylarca hapis yatıp, üstüne cezalar da yeseler benim de yazarı olduğum yıllarda yayımlanan gazete ilkelere aykırıymış. Bu söylenmemiş, açıkça yazılmamış, protesto edilip ayrılınmamış, sabırla dava sürecinin bitmesi beklenmiş. Bu arada çok büyük bir öfke biriktirilmiş. Garipsedim, üzüldüm.

‘AYRILAN YAZARLAR DOSTANE BİR VEDAYI HAK EDİYORDU’

Celal sözlerini şöyle noktaladı; “Krizden fırsat yaratılıp barışçı bir çözüm bulunulacağını umarken başta yayın yönetmeni Murat Sabuncu olmak üzere gazete yönetimi, yazarlar art arda görevlerine son verildiğini ya da ayrıldıklarını açıklıyordu. Gazete yönetimi de veda yazılarını yayımlamakla yetinerek, pazartesiye kadar sessizliğini korudu. Bir anlamda gidenlerin gitmesi beklendi. Aykut Küçükkaya’nın yazısından kimseye “Gitme!” denmeyeceği anlaşılıyor. Sanırım “Gitme!” dense de durmazlardı ama uğruna hapis yatacak kadar fedakârlıkla çalıştıkları bir gazetenin yeni yönetiminden böyle itham da içeren yorumlar yerine bir teşekkür, dostane veda beklerlerdi. Bunu hak ediyorlardı.
Türkiye 2023’e giderken Cumhuriyet, yeni yönetimi, yazarları ve çalışanlarıyla 7 Mart 1924 Ruhu’na ulaşmaya çalışacak. Ben de artık yazmasam da okumaya devam edeceğim. Hoşça kalın!”

KİMLER AYRILDI?

Şimdiye kadar gazeteden ayrılan isimler şöyle: Bülent Özdoğan, Faruk Eren, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Çiğdem Toker, Hakan Kara, Musa Kart, Melis Alphan, Ahmet Tulgar, Güray Öz, Tayfun Atay, Erdem Gül, Kemal Can, Bülent Mumay, Ceyda Karan, Mirgün Cabas, Barbaros Şansal, Mahir Ünsal Eriş, Binnaz Saktanber, Zeynep Miraç Özkartal Taner, Ahmet İnsel, Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Bağış Erten, Bülent Şık, Müjde Yazıcı Ergin, Kemal Göktaş ve Metin Celal.

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2018, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER