Milletvekili Onur Düşünmez Yüksekova’nın su sorununu meclis gündemine taşıdı

Hakkari Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez Yüksekova’nın içme suyu sorununu meclise taşıdı.

Milletvekili Onur Düşünmez Yüksekova’nın su sorununu meclis gündemine taşıdı

CAHİT YİĞİT- YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari Yeşil Sol Parti Milletvekili Onur Düşünmez,  son günlerde Yüksekova’nın şebeke suyunda meydana gelen sorunları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle meclis gündemine taşıdı.

Su yerine çamurun aktığı şebeke sularının beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getirdiğini belirten Düşünmez , sağlıklı içme suyuna erişim hakkının korunması ve geliştirilmesi devletin görevidir’ dedi.

Milletvekili Düşünmez; Hakkari ili Yüksekova ilçesinde su ve içme suyu temini konusunda sorunlar yaşandığını,  ilçede  şebeke hatlarından su yerine çamur akmaktadır.  Bu olumsuzluklar toplum sağlığını ciddi bir biçimde tehdit etmektedir. Sorunun çözümü amacıyla yurttaşlar tarafından Hakkari Valiliği’ne, Hakkari İl Özel İdaresine, Hakkari Belediyesi’ne yapılan başvurular sonuçsuz kalmıştır. İçme suyu temini, temel bir insan hakkıdır ve sağlıklı bir yaşamın temel şartlarından biridir. Türkiye’de, içme suyuna erişim hakkı, Anayasa’nın 56. maddesinde yer alan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bir parçası olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik, içme suyunun kalite standartlarını, kaynak sularını, arıtma sistemlerini ve denetim mekanizmalarını belirlemektedir. Sağlıklı içme suyuna erişim hakkının korunması ve geliştirilmesi için devletin görevidir’ dedi.

Vekil Onur Düşünmez , İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu;

1. Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde içme suyu temini konusunda mevcut durum nedir? İlçede yaşanan içme suyu sorunu neden kaynaklanmaktadır?

2. İçme suyu şebekesi alt yapısının yetersiz olmasının sebebi nedir? Bakanlığınız, Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde içme suyu sorununun çözümü için hangi projeleri hayata geçirmiştir veya planlamaktadır? Bu projelerin ilerleme durumu ve tamamlanma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

3. Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde içme suyu kaynakları ve altyapıları hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır? Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği için hangi tedbirler alınmaktadır?

4. Hakkâri ili Yüksekova ilçesinde içme suyu temininde hijyenik standartlar sağlayabilmek için nasıl bir çalışma yapılmaktadır? İçme suyu kalitesi konusunda düzenli bir denetim yapılmakta mıdır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER