Nizip'te öğrencilerin ulaşım sıkıntısı

Nizip Meslek Yüksekokulu'nda okuyan öğrenciler, okulun şehir merkezine uzak oluşu, kaldıkları yurt ile okul arasındaki mesafenin uzak olması ve dolmuşların çalışmaması nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor.

Nizip'te öğrencilerin ulaşım sıkıntısı
Muhasebe Bölümü öğrencisi Sibel Yıldız, özellikle kadın öğrencilerin büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, "Özellikle yurt ve okul arasındaki dolmuş sorununu çözmeliler. Çünkü bu yolda sürekli kadınları taciz ediyorlar" dedi. 

Antep Üniversitesi'ne bağlı Nizip Meslek Yüksekokulu Yerleşkesi'nin ilçe merkezine uzak olması nedeniyle öğrenciler hem mesafeden hem de araçlara yapılan zamlardan dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyor. İlçe merkezinden fakülteye 8 kilometre yol kat etmek zorunda kalan öğrenciler için bu durum tam bir çileye dönüşmüş durumda. Ayrıca, belirli saatler dışında dolmuş olmadığı için bazen yolculuk öğrenciler için izdihama dönüşüyor. Dolmuş ücretlerinin 1,5TL'den 2 TL'ye çıkarılması ise öğrencileri maddi anlamda zorlarken, öğrenciler yetkililere başvursa da henüz bir çözüm bulunmuş değil. Nizip'teki öğrenciler için ulaşım sorunu sadece bununla da sınırlı değil. Okul ve yurt arasında yaklaşık 3 kilometrelik mesafede hizmet yapan dolmuşların kaldırılması nedeniyle öğrenciler bu yolu yürümek zorunda kalıyor.

'Yetkililere yaptığımız başvurular sonuçsuz kaldı'

Antep Üniversitesi Nizip Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü'nde okuyan Baran Suat, yaşadıkları sorunların başında yol sorununun geldiğini söyledi. Şehirden 8 kilometre uzakta olduklarını belirten Suat, sorunlarına çözüm bulunması için yetkililere başvurdukları halde bir çözümünün bulunmadığını aktardı. Sorunlarının bir an önce çözüme kavuşmasını beklediklerini vurgulayan Suat, "Merkezden uzak sanki hapishanede yaşıyoruz. Okul yerleşkesi sapa kaldığı için derslere bazen zamanında ulaşamıyoruz. Resmi kurumlara başvurmamıza rağmen herhangi bir çözüm üretmediler. Sürekli bu çileyi çekiyoruz. Bir de okul ve yurt arasında da yaklaşık 3 kilometre uzaklık var. Birinci dönem dolmuşlar vardı. Ama şu an onu da kaldırdılar okula yayan gidip geliyoruz " dedi.

'Merkezden kopuk halde yaşıyoruz'

Suat ile aynı bölümde okuyan Ali Şimşek ise, bu sıkıntıyı okula geldikleri ilk günden itibaren yaşadıklarını dile getirdi. Okulun ilçe merkezine uzak ve belirli saatlerde dolmuşların olduğunu söyleyen Şimşek, özellikle vize ve final haftalarında durumun kendileri için tam bir izdihama dönüştüğünü belirtti. Şimşek, şöyle devam etti: "Bazen saatlerce dolmuş bekliyoruz. Uzak olduğundan dolayı merkezden kopuk halde yaşıyoruz. Sosyal aktiviteler başta olmak üzere birçok konuda sıkıntı çekiyoruz. İhtiyacımız olduğunda merkeze gidemiyoruz. Bir de dolmuş parası çok pahalı. Bazen paramız olmadığı için otostop çekip arabalara biniyoruz." 

'Biz kadınlar tacize maruz kalıyoruz'

Muhasebe bölümünde okuyan Sibel Yıldız, okul ile ilçe merkezi arasındaki yolun kendileri için kabusa dönüştüğünü belirtti. Dolmuş ücretinin 1,5 TL'den 2 TL'ye çıktığını aktaran Yıldız, kitlesel bir tepki olmadığı için dolmuşçuların istediği gibi zam yapabildiğini vurguladı. Bu sıkıntının yanı sıra okul ve yurt arasındaki mesafeyi yürüyerek gidip geldiklerini hatırlatan Yıldız, bu durumun kendilerini çok yorduğunu kaydetti. Yıldız, "Mesela hafta sonları merkezden okula dolmuş olmadığı için taksi tutup okula geliyoruz. Bu da bizim için çok masraflı oluyor. Burada yeni fakülte yapılıyor. Seneye daha da kalabalık olacak nasıl yapacağız? Biz de bilmiyoruz. Okulun kendisine ait dolmuşu olduğu halde bize vermiyorlar. Yetkililere söylememize rağmen bize 'şoför yok' deyip olayı bu şekilde kapattılar. Okul ve yurt arasındaki yolda sokak lambaları olmadığı için akşamları çok tehlikeli oluyor. Mesela bir ara arabayla önümüzü kestiler. Özellikle hafta sonları, yurtla okul arasındaki dolmuş sorununu çözmeliler. Çünkü bu yolda sürekli kadınları taciz ediyorlar" diyerek yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. DİHA

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2013, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER