Patlayan fabrikanın işçileri: Dört gündür uyarıyorduk

Sakarya Hendek'te dün büyük patlamaların yaşandığı havai fişek fabrikasında yaralanan işçiler mallarda ısınma olduğunu ve bu konuda 4 gündür uyarı yaptıklarını anlattı. İşçiler uyarılarına rağmen önlem alınmadığını söyledi. Bir işçinin anlatımına göre fabrika sahibi de 'dikkat edin' diye uyarılarda bulunmuş ancak durum değişmemiş.

Patlayan fabrikanın işçileri: Dört gündür uyarıyorduk
 Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası yaralanan işçileri CHP heyeti ziyaret etti. İşçiler fabrikadaki mallarda ısınma olduğunu ve bu konuda 4 gündür uyarı yapmalarına rağmen önlem alınmadığını söyleyerek, “Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” dediler.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirdi, 108 işçi yaralandı ve 3 işçiyi de arama çalışmaları devam ediyor.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Meclis Başkanvekili Haydar Akar ve Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Uğur Bayraktutan yaralanan işçileri hastanede ziyaret etti. İşçiler olayın nasıl olduğunu anlattı.

İşçilerden Nuray Cihangir olay hakkında şunları söyledi:

“Patlama üretim sırasında olmadı, arka depoda olmuş. Depolara konulan mallardandır. Isındıkları için. İşçide şu an bir hata yoktur. Mallarda ısınmamız vardı, 4 günden beri ben malları dışarı serdim. Söylüyordum içeriye. Malların dışına kağıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne bir karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim. Patronun da şimdi hakkını yemeyelim, o bile diyordu: ‘Dikkat edin, dışarı atılmalı. Az getirttirin.”

Ağır yaralı başka bir kadın işçi ise patlamayı görmediğini ve yanlış tarafa kaçtığını belirtirken, refakatçisi işçilerin sürekli üretim yerindeki sıcaklık konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.

‘ÇALIŞMAMIZ İÇİN BASKI YAPIYORLARDI’

13 yıllık çalışan Kesiban Yolcu da fabrikada mallardaki ısınmadan bahsederek, “Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler” dedi. Sendikaları olmadığına dikkat çeken Yolcu, “Çalışmamız için çok baskı yapıyorlardı. Mal çıkacakmış” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi: Bir denetimsizlik faciası

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu  Sakarya Hendek’teki havai fişek fabrikasındaki patlamayı “bir denetimsizlik faciası”olarak değerlendirdi.

TMMOB Ankara Şubesi yaptığı yazılı açıklamada; fabrikada çalışan sayısının netlikle ifade edilmediğinin altını çizerken, çok sayıda kayıt dışı yabancı uyruklu işçi olduğunun söylendiğini belirtti. Açıklamada şu tespitler yapıldı: “Sakarya’daki patlama bir denetimsizlik faciasıdır. Ülkenin can yakan gündemine bir de Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama eklendi. Tüm kentte duyulan, saatlerdir devam eden patlamaların olduğu fabrikada çalışan işçi sayısı netlikle söylenemezken yabancı uyruklu çok sayıda kayıt dışı işçi olduğu söyleniyor.

Haber alınamayan 40-50 can ve çok sayıda yaralı var.  Kilometrelerce uzaklıktaki köylerdeki evlerde hasara, alan zemininde derin çukurlar oluşmasına yol açan, çevrede kimyasal dumanın hızla yayılmasına ve zehirlenmelere de neden olabilecek patlama bir denetimsizlik faciasıdır. Fabrikada daha önce de can kayıpları yaşanmışken, denetim yapmayan yöneticileri ve yetkilileri kınıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” / gazeteduvar

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2020, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER