Silvan için tek ses tek yürek

Kürdistan ve Türkiye metropollerinde alanlara çıkan binlerce kişi, Silvan için tek ses tek yürek oldu. Yürüyüşü, gürültü eylemi ve açıklamalarla katliam girişimlerine karşı Silvan halkının direnişini selamlanarak, "Tank ve toplarınız baki kalmayacak ancak halkımızın iradesi baki kalacak" denildi.

Silvan için tek ses tek yürek
Kürdistan ve Türkiye metropollerinde alanlara çıkan binlerce kişi, Silvan için tek ses tek yürek oldu. Yürüyüşü, gürültü eylemi ve açıklamalarla katliam girişimlerine karşı Silvan halkının direnişini selamlanarak, "Tank ve toplarınız baki kalmayacak ancak halkımızın iradesi baki kalacak" denildi.
MARDİN 
Mardin'in Nusaybin ilçesinde binlerce kişi, Silvan halkının direnişini selamlamak ve destek vermek amacıyla sokağa çıktı. Başta Fırat, Dicle, Abdulkadirpaşa ve Yenişehir mahalleleri olmak üzere tüm ilçe genelinde 7'den 70'e sokağa çıkan yurttaşlar sokak aralarında yürüyüşler gerçekleştirdi. Sık sık "Bijî berxwedana Farqînê" ve "Silvan halkı yalnız değildir" sloganları ile Silvan halkının direnişine ses verildi. Kimi yurttaşlar ise evlerinin önünde tencere, tava ve kepenkleri vurarak, gürültü eylemi yaptı.
Sokaklarda yakılan ateşler etrafında sık sık sloganlar atarken, kadınlar ise zılgıtlarla Silvan direnişini selamladı. Yurttaşlar bir taraftan Silvan için ayakta olurken, bir taraftan da sokak başlarında mahallelerini koruyor. 
İlçe genelinde de silah sesleri yükselmeye başladı. 
İSTANBUL 
İstanbul'da HDP Kadıköy İlçe Örgütü, katliam girişimlerini protesto etmek ve Silvan halkının direnişini ses vermek amacıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelerek oturma eylemi düzenledi."Cizre, Sur, Silopi, Silvan, Nur, Lice, Gever katliam var" ve "Siz DAİŞleştikçe biz Kobanêleşeceğiz" pankartının açıldığı eylemde, "Katil AKP Silvan'dan defol" , " Silvan'da düşene dövüşüne bin selam" ve " Bijî berxwedana Farqîn ê" sloganları atıldı. Oturma eylemi sırasında HDP'liler, devlet terörünü ıslık ve alkışlarla protesto etti.
'Örgütlenerek direnmeliyiz'
Eylemde açıklama yapan HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Semra Doğan, "Artık sözün bittiği yerdeyiz yapabilecek tek şeyimiz direnmektir. Örgütlenerek, direnmeliyiz. Dilimizden ve yüreğimizden barışı eksik etmeyelim" dedi. Oturma eylemi saygı duruşunun ardından sona erdi. 
Tuzla'da gençlerden direnişe destek
İstanbul'un Tuzla ilçesinde de bir araya gençler, yaktıkları ateş etrafında halay çekerek, "Bijî berxwedana Farqîn ê" sloganı ile Silvan'daki halk direnişini selamladı. Gençlerin eylemine polisler engel olmak istedi. 
Kartal'da açıklama
HDP Kartal İlçe Örgütü, direnişi Kartal Meydanı'nda düzenlediği basın açıklaması ile destekledi. Açıklamada, Silvan'daki direnişe dikkat çekilerek, tüm halkların Kürdistan'daki direnişin yanında yer alması çağrısı yapıldı. Açıklama, oturma eylemi ve "Bijî berxwedana Farqîn ê" sloganı ile son buldu. 
Öğrencilerden işgal eylemi 
Silvan'a destek eylemlerinin bir diğer adresi ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi oldu. Üniversite öğrencileri, sloganlarla üniversite yemekhanesine toplandı. Burayı bir süre işgal eden öğrenciler, basın açıklamasıyla eylemini sonlandırdı. 
Okmeydanı'nda yürüyüşlü destek
Beyoğlu'nda da Okmeydanı Sağlık Ocağı önünde toplanan kitle, Şark Kahvehanesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Silvan halkı yalnız değildir" pankartı açan kitle, tencere tava çalarak sık sık "Biji berwedana Farqîn ê", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Şehit namirin" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atılarak, "Silvan halkı yalnız değildir" ve "Selam olsun Silvan direnişine" pankartları taşındı. 
Yürüyüşün ardından açıklamayı yapan HDP yöneticisi Rukiye Demir, "Silvan halkı kan ağlıyor. Halkın özerklik talebi tankla topla bastırılamaz. Saldırıları kınıyoruz. Hükümete operasyonları durdurmaya çağırıyoruz" dedi. Eylem açıklama ile son buldu. 
Sancaktepe'de oturma eylemi
Sancaktepe ilçesinde ise halk, Demokrasi Caddesi girişinde bir araya geldi. Burada toplanan yüzlerce kişi "Silvan halkı yalnız değildir" pankartı açarak oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sloganlarla son buldu. 
Sarıgazi'de de halk, Silvan direnişine destek için sokaklara çıktı. 
ANKARA 
HDP Ankara İl Örgütü, Silvan'da devam eden "Sokağa çıkma yasağı" ve saldırıları Yüksel Caddesi'nde düzenledikleri basın açıklaması ile protesto etti. Bir çok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de katıldığı açıklamada, "Silvan'da katliam var, Silvan'a ses ver" ve "Suskunluğun savaşı besler halkların ortak mücadelesini büyüt Silvan'a ses ver" pankartları açıldı. Silvan'ı bombalayan tankların ve taranan evlerin resimlerini taşıyan yurttaşlar, "Silvan halkı yalnız değildir", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları attı. Açıklamayı yapan HDP il yöneticisi Hazal Yaşacan, "Özel harekat, jandarma ve asker, tank, zırhlı araç, top ve keskin nişancılarla ilçede operasyon yapıyor. Sivil halkın yaşadığı mahalleleri bombalıyor" dedi.
HDP Ankara İl Eşbaşkanı İbrahim Binici de, "Ankara'dan Cumhurbaşkanı'nı uyarıyoruz. Silvan halkı üzerindeki katliama son verin. Bu katliamları yapanlara karşı sessiz kalmayacağız. Böyle saldırırsanız bizim bir arada yaşama şansımız olmayacaktır. Biz farklı bir şey istemiyoruz. Kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Tankla da topla da saldırsanız biz size karşı boyun bükmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Öcalan'la müzakerelere geri dönülmesi çağrısı yapan Binici, şunları aktardı: "Bizim bir önderimiz ve arkamızda olan bir halkımız var. Sizin tankınız, topunuz varsa,bizim de savaşçılarımız var. 20 milyon Kürdün hakkını istiyoruz. Halkımız bu mücadelesinde haklıdır." 
Özyönetim ve özerklik halkların hakkıdır
HDP İl Eşbaşkanı Birsen Kaya ise, Silvan halkının özerklik ve özyönetim talep ettiğini belirterek, "Kürtler sadece kendisi için özerklik istemiyor. Karadeniz ve Ege'deki halklar içinde istiyor. Özyönetim ve özerklik tüm halkların hakkıdır. AKP korku hegemonyası kurmak istiyor. Siz Kürt halkını öldürerek sindiremezsiniz. Dün Çiller neyse bugün Erdoğan odur. Tank ve toplarınız baki kalmayacak ancak halkımız iradesi baki kalacaktır" dedi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2015, 22:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER