Soma sanıkları duruşma salonunda

301 madencinin ölümüyle ilgili Akhisar'da görülen davada madenci yakınlarının talebi üzerine sanıklar ilk kez duruşmaya getirildi. Sanıkların salona girişi sırasında ailelerden fenalaşarak bayılanlar oldu.

Soma sanıkları duruşma salonunda

 Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili davanın sekiz tutuklu sanığı Akhisar'daki duruşma salonuna getirildi. Duruşmada sanıklar ve madenci aileleri yerlerini aldı. İlk duruşmaya göre çevredeki güvenlik önlemleri arttırıldı.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde saat 09.45'te başlayan duruşmaya 8 tutuklu ve 19 tutuksuz sanık katılıyor. Tutuklu sanıkların etrafına jandarma koridor oluşturdu. Salonda öndeki iki sıraya çevik kuvvet polisleri yerleştirildi. Aileler orta bölüme oturtuldu, çevrelerine şerit çekildi. Yer darlığı nedeniyle içeri giremeyen bazı aileler duruma tepki gösterdi. 

Madenci yakınları fenalık geçirdi

Ölenlerin ailelerinin yoklaması yapıldı. Bu sırada bazı madenci yakınları ağladı, sanıklara sözlü tepki gösterdi, bayılanlara sağlık ekipleri müdahale etti. İddianamenin kabulüne ilişkin kararın okunmasının ardından sanıkların kimlik tespitine geçildi. Kimlik tespiti sırasında aileler en çok aylık gelir beyanlarına tepki gösterdi. Duruşma 231 sayfalık iddianamenin okunmasıyla devam ediyor.

Duruşma solonunda fenalaşanlara sağlık ekipleri müdahale etti. [AA]

Duruşmayı milletvekilleri Mustafa Balbay, Musa Çam ve Özgür Özel'de takip ediyor. Salon dışarısında ise bazı gruplar hükümete yönelik protestoda bulundu.

Davanın ilk duruşması Pazartesi günü görülmüştü. Ölen madencilerin aileleri sanıkların duruşmaya katılmamasına tepki gösterdi. Tepkiler mahkemede karşılık buldu ve davanın Çarşamba gününe ertelenmesine ve duruşmaya 8 tutuklu sanığın getirilmesine karar verildi. Davada toplam 45 sanık var.

Kültür merkezi duruşma salonuna çevrildi

Dava, duruşma salonuna çevrilen Akhisar’daki Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde görülüyor. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı duruşmanın taraflarının sayı olarak fazla olması nedeniyle Akhisar Belediyesi’nden dört bin TL karşılığında bir yıllığına kültür merkezini kiraladı.

700 kişilik kültür merkezi; marangozluk işleri, nezarethane, kapıların tadilatı, ses sistemi, mefruşat, elektrik abone işlemleri, bakım ve onarımı, korkuluk yapımı, paratoner yapımı, dış ortam güvenlik kameraları ve yangın alarm sistemi için 95 bin TL harcanarak duruşma salonu haline getirildi.

Davanın ilk duruşmasında bine yakın polis görev yaptı.

Soma'da ne oldu?

13 Mayıs 2014’te Türkiye tarihinin en ağır felaketlerinden biri yaşandı. Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde yangın çıktı.

Mahsur kalanları kurtarmak için Türkiye’nin seferber olduğu ve günler süren çalışma sonrası acı bilanço şöyleydi: 301 ölü, 162 yaralı…

Sekiz kişi tutuklu

Soma ve çevresindeki ilçelerde nerdeyse her bir eve ateş düştü. Faciayla ilgili Soma Cumhuriyet Savcılığı’nca hemen soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Can Gürkan, şirket yöneticileri Akın Çelik, Ramazan Doğru, mühendis Ertan Ersoy, madenin emniyet vardiya amirleri İsmail Adalı, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ile Mehmet Ali Günay Çelik nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Faciaya ilişkin bilirkişi raporunun Eylül’de Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmesinin ardından savcının talimatıyla gözaltına alınan, aralarında Soma Kömürleri A.Ş. ve Ege Linyitleri İşletmesi çalışanlarının bulunduğu 24 kişi ise ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

İddianame 10 ay sonra kabul edildi

Soma Cumhuriyet Savcılığı soruşturmanın ardından sonra halen 8'i tutuklu, 37’si tutuksuz 45 sanıkla ilgili hazırladığı iddianameyi geçen Kasım ayında tamamladı. Ancak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi eksik bulduğu iddianameyi savcılığa iade etti. Eksiklikler giderildikten sonra iddianame geçen ay kabul edildi. Mahkeme 13 Nisan’ı ilk duruşma günü olarak belirledi ve tutuklu sanıkların can güvenlikleri gerekçesiyle duruşmaya getirilmemesine, kaldıkları cezaevinden görüntülü katılmalarına karar verdi.

301 kez 25 yıl hapis

231 sayfalık iddianamede, tutuklu sekiz şüphelinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Tutuksuz 37 sanığın ise taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Bunlardan 25'inin cezalarının "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede ölen işçilerin yakınlarından 487 kişi şikâyetçi, olayda yaralanan 162 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer alıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER