'Soruna değil çözüme odaklanacağız'

HDP'nin Van adaylarından Özyaşar, AKP hükümetinin İslam'ı yozlaştırmak, kadın bedenine hükmetmek istediğini ve halkların sorunlarına çözüm üretmediğini belirtti.

'Soruna değil çözüme odaklanacağız'
HDP'nin Van adaylarından Özyaşar, AKP hükümetinin İslam'ı yozlaştırmak, kadın bedenine hükmetmek istediğini ve halkların sorunlarına çözüm üretmediğini belirtti. Van halkı ve esnafının sorunlarına değinen Özyaşar, aynı zamanda HDP'de herkesin kendisini temsil edebileceğine dikkat çekti. Özyaşar, çözüm süreci için de HDP'nin Meclis'te bulunması gerektiğini kaydetti.

HDP Van 6. Sıra Milletvekili Adayı Selami Özyaşar, emek mücadelesinin içinden gelen bir isim. Eski Eğitim-Sen Şube Başkanı ve bugüne kadar Van’da demokratik örgütlenmeler içinde yaptığı çalışmalarla biliniyor. "KCK Operasyonları" sonucu bir süre cezaevinde kaldı.

Özyaşar ile 7 Haziran'da düzenlenecek genel seçimler üzerine konuştuk...

'HERKESİN KENDİSİNİ TEMSİL EDEBİLDİĞİ PARTİ'

Özyaşar, HDP'den aday olma gerekçesini şu ifadelerle açıkladı:

"HDP benim içinde bulunduğum mücadelenin politika yürütücüsü konumundadır. Sokaklarda, alanlarda gasp edilmiş haklarımızın yeniden tanımlanlamasını ve bunların yasal güvence altına alınmasını sağlayan örgütlenmedir. Bizler de bu yasal güvencenin gür bir sesle haykırılmasını sağlamak için aday olduk. Ben değil, 'biz' şiarıyla çıktığımız bu yolda partimizi Meclis'te temsil etmeye adayız."

HDP'nin bütün halkların, inanç sahiplerinin, azınlıkların, LGBTİ'lerin kendilerini hiçbir baskı ve dönüşüme uğramadan, mensup oldukları sınıfı temsil edebildikleri bir çatı partisi konumunda olduğunu vurgulayan Özyaşar, şöyle devam etti:

'ÇÖZÜM İÇİN POLİTİKA ÜRETEN TEK PARTİ'

"HDP ekolojik, cinsiyet eşitlikçi, demokratik ve özgür yaşamın savunucusudur. Aynı zamanda kadınların eşit temsiliyette bulundukları ve eş başkanlık sisteminin uygulandığı tek partidir. Gençlerin yönetimde söz sahibi olduklarını söylemlerle pekiştirmeye çalışan değil, mutlak kotalarla bunları uygulamakta olan partidir. HDP'yi diğer partilerden ayıran en temel farklılık ise taban partisi olmasıdır. Cumhuriyetin kurulmasından itibaren temel sorunlar ne yazık ki günümüze kadar artarak devam etmiştir. Cumhuriyet tarihinde Kürt halkının eşit yurttaşlık talebi 28 defa kanlı bastırılmış, öncüleri cezalandırılmış hatta idam edilmişlerdir. Günümüzde HDP Cumhuriyetin bu sorunlarını çözüme kavuştarak ve Kürt halkının eşit yurttaşlık talebinin çözüme kavuşması için siyasal çıkar gözetmeden politika üreten yegane parti konumundadır."

HDP'nin sistemin yarattığı bir parti değil, sistemin bütün karşı çıkmalarına, tutuklamalarına, faili meçhullere karşı ayakta kalabilen bir parti olduğuna işaret eden Özyaşar, "14 Nisan 2009'da başlayarak yıllarca 'KCK Operasyonları' adı altına düzmece iddianamelerle on bini aşkın üyesi tutuklanmasına rağmen siyasal çalışmalarını devam ettirmiştir. Bizi diğer partilerden ayıran da tabandan aldığımız güçtür" dedi.

'AKP İSLAM'I YOZLAŞTIRMAK İSTİYOR'

Özyaşar, dini istimar ettiği için AKP hükümetini eleştirerek, "AKP İslam'ı kendi politikasına göre şekillendirip özünden uzaklaştırdı. AKP barışın dinini, Medine Sözleşmesi gibi tarihin en eşitlikçi bir sözleşmesini var eden bir dini yozlaştırmak istiyor" dedi.

HDP'nin Azadi gibi İslami örgütlerle ittifak yapmasını da önemli bulan Özyaşar, "Aynı şekilde Alevi konfederasyonları, Çerkes dernekleri ile yapılan ittifaklar ve diğer azınlık, farklı inanç sahipleri ile yapılan ittifakların önemsenmesi gereken noktası, artık sistemin kendi çözümünü dayatmalarına karşı oluşabilecek bir ittifakların var olmasıdır" diye ekledi.

'HÜKÜMET KADIN BEDENİNE HÜKMETMEYİ MEŞRU BULUYOR'

Kadın sorununa değinen Özyaşar, kadınların eşit temsiliyete sahip olmadıkları, siyasal ve sosyal alanın dışına itilmeye çalışıldığı bir sorunla karşı karşıya olunduğunu belirtti. Özyaşar, hükümet yetkililerinin cinsiyetçi söylemlerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Siyasal iktidar Hopa eylemlerinde Dilşat Aktaş için 'kız mıdır, kadın mıdır' söyleminde bulunarak kadın bedenine hükmetme hakkını kendinde bulmuştur. İlerleyen yıllarda ise kadınların kaç çocuk doğuracağından kürtaj hakkına kadar karışmayı meşru bulmuştur. 'Kadınların tek kariyeri annelik olmadır' diyen bir Sağlık Bakanından, 'Kadınlar da çalışıyor ve iş arıyorlar, buy yüzden işsizlik bu kadar fazla' diyen bir Çalışma Bakanı ve devlet televizyonundan hamile kadınların dışarı çıkmaması gerektiğini dillendiren sözde din insanları bu anlayışlarını temellendirme çabası içinde olmuşlardır."

Kadın cinayetlerinin de politik olduğunu belirten Özyaşar, cinayetlerdeki cezasızlık ve 'tahrik indirimi' uygulamalarına tepki gösterdi. Özyaşar, sorunun HDP'nin eşit temsiliyet, kadının birey olarak kabul edilmesi ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanması anlayışıyla çözülebileceğine dikkat çekti.

'VAN'DA HALK VE ESNAF MAĞDUR'

Özyaşar, Van ve ülke genelinde sorunların kaynağını ele alarak çözüm odaklı bir politikaya uygulayacaklarını belirtti. Özyaşar, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Cumhuriyet tarihi boyunca kalkınmanın sadece maddi olarak ele alındığını söyleyerek, "Kalkınmanın maddiden daha önemli ayağı olan manevi kalkınma ikinci plana itildi hatta hiç önemsenmedi bile. Temel sorunların çözümünde kesinlikle manevi kalkınma da merkeze alınarak çözülmelidir. Şunu da belirtmek gerekir ki, artık sorunların sonucuna değil, nedenlerine odaklanarak çözümler üretmeliyiz. En basit şekliyle bugün sonuç olarak işsizlik sorunu vardır, bizim için önemli olan artık işsizlik sorununun var olması değil, işsizlik sorununu ortaya çıkaran nedenlere odaklanmak olacaktır.

Van'da özellikle esnafın güvenlikten kaynaklı sorunları var. Her köşe başında TOMA'ların olması, cadde üzerinde 'Akrep' tipi araçların yer alması esnafta ciddi bir tedirginlik yaşatmaktadır. 23 Ekim ve 9 Kasım'da kentimizde meydana gelen depremde esnafımız aylarca çalışamamış ve borçlanmaya gitmiştir. Afet bölgesi ilan edilmediği için bugün hala esnaf  borçlarını ödeyememiştir. Vergi terkini, mali af gibi öneriler depremden sonra başlamış ve halen devam etmekte olan sorunların çözümü olacaktır. Aynı şekilde depremde mağdur olan halka TOKİ'de kura çekimi ile daireler verilmiş ve halkın mağduriyetleri ranta çevrilmiştir. Maliyetinin çok üstünde, sosyal devlet anlayışından uzak bir şekilde halkımıza mal etmiştir. Bu mağduriyetin üzerinde yükselmekte olan rant kabul edilemez. Son olarak 'tekstil kent' adı altında 8 bin kişinin istihdam edilmesi projesi 3 yılı aşkın bir süredir hala hayata geçirilememiştir. İşsizlik sorunu her geçen gün artmaktadır."

'ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN HDP MECLİS'TE OLMALI'

HDP'nin seçim barajını aşarak Meclis'te bulunmasının çözüm sürecine de ciddi bir katkı sunacağını ifade eden HDP Van 6. Sıra Milletvekili Adayı Selami Özyaşar, "Halkların temsiliyeti Türkiye ve Kürt sorununun çözümü için tarihi bir öneme sahiptir. İçinde bulunduğumuz eşikte halkların temsiliyetinin olmadığı bir parlamento ise kesinlikle meşru olmayacaktır. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ütopyasını kurmakta olduğu Başkanlık rejimine hizmet edecektir" diye konuştu.

KİMDİR?

1978 yılında Van'ın Gürpınar ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gürpınar'da tamamladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünü bitirdikten sonra Adana'da öğretmen olarak görev yapmaya başladı. Daha sonraki yıllar içinde öğretmenliğe Van'da devam etti. Kentte bulunduğu yıllar içinde demokratik örgütlenmeler arasında ortak bir mücadele alanı oluşturmak için çalışmalarda bulundu. İki dönem Eğitim Sen Van Şube Başkanlığı, bir dönem de KESK Şube Sözcüsü olarak çalışmalarını yürüttü. HDP'den aday olmak için istifa etti.ANF

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2015, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER