Sur’da yöresel kıyafetlere getirilen yasak Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Feleknas Uca, 12 Temmuz’da Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından merkez Sur ilçesinde satılan yöresel giysilerin satışının yasaklanması konusunu İçişleri Bakanı’na sordu. Uca, “Bu utanç verici kararın amacı nedir?” dedi.

Sur’da yöresel kıyafetlere getirilen yasak Meclis gündeminde
 Diyarbakır’ın Sur ilçesinde satılan yöresel giysilerin satışının Valilik tarafından yasaklandığı yönündeki iddialar, Meclis’in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, söz konusu iddialarda Sur’u gezen Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un, mağazalarda gördüğü yöresel kıyafetlerden rahatsız olduğu ve kolluk kuvvetlerine bu kıyafetlerin satışının yasaklanması talimatını verdiğini anımsattı.

Polisin Sur’daki bir çarşıda esnafı tek tek gezerek geleneksel kıyafetler olan “şal û şepik” ve “kiras û fîstan”ların yasak olduğunu belirttiğini ve tezgahlardan kaldırılmasını istediğini ifade eden HDP’li Uca, polisin sarı, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan fularlara da el koyarak esnafı “Sizi uyarıyoruz ikinci defa geldiğimizde bu kıyafetleri burada görürsek kıyafetleri toplarız” diyerek tehdit ettiği yönünde haberlere dikkat çekti.

Verdiği önergede “abluka” altındaki Sur’da esnafın zor durumda olduğuna işaret eden Uca, “Üç ayı aşkın bir süre boyunca Sur’un 6 mahallesinde yaşanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle işyerlerini açamayan Diyarbakır esnafı söz konusu yeni yasak ile bir kez daha mağduriyetle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

Gündelik yaşamda, düğün ve nişan gibi özel günlerde halk tarafından yaygın olarak kullanılan “şal û şepik” adlı giysinin yasaklanmasının, Kürt halkında duygusal olarak “kırılmaya” yol açacağını da belirten Uca, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

*Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un Diyarbakır’da satılan yöresel giysilerin satışını yasakladığı iddiaları bilginiz dahilinde midir? Söz konusu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu kıyafetlerin satılması yasağını getiren Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy bu yasağı getirme yetkisini hangi merci ya da makamdan almıştır?

*Söz konusu yasak kararı ne zaman alınmıştır? Söz konusu yasak kapsamına giren giysilerin kriterleri nelerdir? Hangi kumaşlar, modeller ve renkler yasak kapsamındadır? Bu yasak Diyarbakır’ın hangi ilçelerinde yer alan işyerleri için geçerlidir? Yine söz konusu uygulamanın yasal gerekçesi nedir?

*Diyarbakır Valisi yerel-geleneksel giysilerin satış yasağını uygulaması amacıyla devletin kolluk kuvvetlerine talimat vermiş midir? Devletin kolluk kuvvetlerinin bu talimatla Sur esnafını tehdit ettiği doğru mudur?

*Yüzyıllardır yöre halkı tarafından yaygın olarak kullanılan kıyafetlerin yasaklanması gibi utanç verici bir kararın amacı nedir?

*Söz konusu yasakla beraber yaşanacak esnaf mağduriyetinin giderilmesi için bakanlığınızın bir plan ve bütçe uygulaması mevcut mudur?

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2016, 18:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER