TBB: İnsan haklarını en güçlü şekilde savunacağız

Türkiye Barolar Birliği'den Dünya İnsan Hakları Günü açıklaması: “TBB, baskıcı yönetim anlayışlarının karşısında demokrasiyi ve insan haklarını en güçlü şekilde savunmaya devam edecektir."

TBB: İnsan haklarını en güçlü şekilde savunacağız

Türkiye Barolar Birliği, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, “10 Aralık’lar bir süredir hem dünyada hem de Türkiye’de insan haklarının ve evrenselliğin yüceltildiği değil, insan hakları savunucularının ve hukukçuların sürekli artan kaygılarını aktardıkları özel günlere dönüşmüş durumdadır” ifadelerine yer verildi.

‘2021 İNSAN HAKLARI ALANINDA GERİ ADIMLARIN ATILDIĞI BİR YIL OLDU’

Türkiye’de 2021 yılının insan hakları alanında çok ciddi geri adımların atıldığı bir yıl olarak akıllara kazandığı belirtilen açıklamada, şu noktalara dikkat çekildi:

“Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl en başta gururla adını verdiği ve kadına yönelik şiddete ilişkin en önemli uluslararası belge sayılan Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı bir şekilde çekildi. Gerileme bu adımla sınırlı kalmadı. Türkiye, buna ek olarak siyasilerin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan açıklamalarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını tanımayacağını ve uygulamayacağını ilan etti. Bu ısrar ve kural tanımazlık, Türkiye’yi Avrupa Konseyi tarihinde ikinci kez Bakanlar Komitesi’nin ihlal usulüne başvurduğu üye devlet konumuna getirdi.”

‘TBB, DEMOKRASİYİ VE İNSAN HAKLARINI EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE SAVUNMAYA DEVAM EDECEK’

Yapılan açıklamada, Türkiye Barolar Birliği’nin yargı bağımsızlığının aşındığı bu dönemde, evrensel insan hakları değerlerini daha güçlü savunmanın gerekliliğinin bilincinde olduğu vurgulanarak,

“Uluslararası standartların Türkiye’de hayata geçirilmesi ve uygulanması, başta AİHM olmak üzere insan hakları mekanizmalarının kararlarının bağlayıcılığının 'ama'sız ve 'fakat'sız kabulü, Türkiye Barolar Birliği’nin insan haklarının evrenselliği ilkesinin hayata geçirilmesi için olmazsa olmaz olarak gördüğü hedeflerdir. Türkiye Barolar Birliği, insanlığın ortak değeri olan hak ve özgürlükleri savunmak için baskıcı yönetim anlayışlarının karşısında demokrasiyi ve insan haklarını en güçlü şekilde savunmaya devam edecektir” denildi. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER