TOKİ'lerdeki sorunlara göstermelik çözüm

Deprem sonrası yapılan TOKİ konutlarına yerleşen yurttaşlardan 2 yıla yakın ek bir ücret alınmayacağına dönük verilen vaatlere karşın kapıcı parası, kömür parası, çevre düzenlemesi gibi gerekçelerle para alınması yurttaşların tepkisini çekmişti. Tepkiler üzerine göstermelik indirimlere gidilirken, yurttaşlar verilen sözlerin tutulmasını istiyor.

TOKİ'lerdeki sorunlara göstermelik çözüm
 Van'da yaşanan depremler sonrası yapılan TOKİ konutlarının Ağustos 2012 tarihinde bitirilerek teslim edileceği söylenmesine rağmen halen binlerce yurttaş zor kış koşullarında konteynırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

TOKİ konutlarına yerleşen yurttaşlar ise daha farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Isınma başta olmak üzere, alt yapı, içme suyu gibi temel sorunlar yaşayan yurttaşlara 45 bin TL'ye mal olan daireler 65 ile 90 bin TL arasında satıldı. TOKİ konutlarında oturan yurttaşlardan 2 yıl boyunca ek bir ücret talep edilmeyeceği vaadi kısa sürede boş çıktı. Tamamlanmadan teslim edilen konutlara geçen yurttaşlara kısa sürede kömür, kapıcı parası ve çevre düzenlenmesi adı altında 2 bin TL'lik gider faturaları gönderildi. Sosyal Yardımlaşma Fonu tarafından dağıtılan ve üzerinde parayla satılamaz ibaresi bulunan kömürler için kömür parası alınırken, 80 daireye bir kapıcı bakarken, kapıcı ücreti olarak daire başına 45 TL toplamda ise 3 bin 600 TL para alınmasına yurttaşlar tepki göstermişti. Yurttaşların tepkisi üzerine bin 800 olarak alınan kömür parasında yarı yarıya bir indirim yapılırken, kapıcı ücreti adı altında alınan para 45 TL'den 35 TL'ye düşürüldü. Yurttaşlar kapıcı ücretlerinin İŞKUR tarafından ödendiğini, kömürlerin ise parayla satılmayan kömürler olduğunu dile getirerek söz konusu hamlenin göstermelik olduğunu dile getirdi. 


Çevre düzenlemesi parası alınmaya başlandı

TOKİ konutları hak sahiplerine verildiği zaman yapılan cami, okul, iş merkezi, çevre düzenlemesi, kanalizasyon hattın çekilmesi gibi bütün kalemlerin konut maliyetine eklenerek belirlenmesine rağmen, konut başı 120 TL çevre düzenlemesi adı altında para toplanmaya başlandı. Kentte yapılan 15 bin 151 konut için şuana kadar daire başı olarak belirlenen 120 TL parayla toplam 18 bin 661 TL para toplanmasına rağmen paranın nereye gittiği ise halen belirsizliğini koruyor. 

Yönetimler Batıdan getiriliyor 

Öte yandan TOKİ konutlarında yaşanan sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Yapılan binlerce TOKİ konutlarına depremzedeler yerleştirilirken, blokların idaresine ise, binalarda oturan hak sahibi Vanlılar yerine AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Boğaziçi A.Ş bünyesinde çalıştıkları belirtilen kişiler getirildi. İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden getirilen kişilerden oluşan yönetimler ile TOKİ sakinleri arasında sık sık tartışmalar yaşanırken, yönetimlerin aldığı kararları yada belirlediği gider faturalarını hak sahiplerine göstermemesi, alınan paranın akıbeti konusunda akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. Site yönetimleri tarafından toplanan paraların ne yönetimin ne de TOKİ'nin hesabına yatırılmadığı, bunun yerine Ankara'da oturdukları belirtilen kimi şahısların hesaplarına yatırıldığı iddia ediliyor. 

Göstermelik indirim yapıldı 

Toplanan haksız paralarla ilgili yaşanan tepkilerin artması üzerine AKP Van il Başkanı Abdullah Aras açıklama yaptı. Aras, paranın nereye gittiği yönündeki sorulara cevap vermezken, kömür adı altında toplanan bin 800 TL'lik miktarı 900 TL'ye, kapıcı ücretini ise 45 TL'den 35 TL'ye indirerek sorunu çözdükleri iddiasında bulundu. DİHA

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2013, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER