TTK Başkanı: Cumhurbaşkanı isterse istifa ederim

Darbe girişimine karışanların kazanılması gerektiğine dair ifadeleri üzerine tepki gören Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış, dilinin sürçtüğünü söyleyerek özür diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da özür mektubu yollayan Yaramış, "Kendim istifa edersem saygısızlık olur" dedi.

TTK Başkanı: Cumhurbaşkanı isterse istifa ederim
 Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine karışanlara ilişkin “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” sözleri üzerine istifa çağrıları yapıldı. Yaramış, yanlış anladığını söyleyerek özür diledi.



14 Temmuz’da Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde “15 Temmuz’u Anlamak” konulu toplantıdaki sözlerinin ardından Yaramış’a tepki gösterenler arasında AK Partili Mehmet Metiner ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzeni gazeteci Cengiz Er de yer aldı.

‘DERHAL GÖREVDEN ALINMALI’

Metiner, “Bu adam Türk Tarih Kurumu Başkanı. Darbe teşebbüsüne karışmış ama pişman olmuş FETÖ’cüleri affedip kucaklamamızı salık veriyor. FETÖ ile bu adamlarla mı mücadele edeceğiz? O koltukta onu tutanın samimiyetine asla inanmam” dedi. Er ise, “Türk Tarih Kurumu Başkanı olmuş ama FETÖ’nün 40 yıllık tarihini bilmiyor ne yazık ki. Hiç pişman olan bir FETÖ’cü gördünüz mü? Şehitlerimizin ruhunu inciten bu adam bence derhal görevden alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

YARAMIŞ: SÜRÇÜ LİSAN ETTİM

Bu gelişmelerin ardından TTK Başkanı Ahmet Yaramış, sözlerinin bağlamından koparıldığını öne sürerek bir açıklama yayınladı. Yaramış, açıklamasını sosyal medya hesabından şu ifadelerle yaptı:

“15 Temmuz’u Anlamak konulu paneldeki konuşmamda da ifade ettiğim gibi tüm darbelere özellikle alçak FETÖ ihanetine karşı duruşum açık ve nettir. Bunu şahsımı tanıyanlar çok iyi bilir. Konuşmamın tamamı izlendiğinde söylediklerim ve sürçülisan ettiğim çok net anlaşılacaktır. Tüm bunlarla birlikte yanlış anlaşılmaya sebep olduğumdan dolayı çok üzgün olduğumun herkesçe bilinmesini ve özrümün kabul edilmesini arz ve rica ederim. Kamuoyuna saygılarımla bildiririm.”

Yaramış, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada ise ‘karışmış’ kelimesini yanlı kullandığına dair bir mektup yazdığını söyledi. Yaramış, “Cumhurbaşkanımız isterse, gereğini yaparım, istifa ederim. Ama ben kendim istifa edersem bunun saygısızlık olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Ahmet Yaramış, 24 Nisan’da Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na atandığında, Ensar Vakfı Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapmış olmasıyla gündeme gelmişti. / Duvar

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2020, 15:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER