Van'a her renkten aday

Türkiye genelinde neredeyse tüm kesimlerden gösterdiği adaylarla ilgileri üzerine çeken HDP, Van'da halkın tüm kesimine hitap eden adaylarla büyük başarı elde etmeyi hedefliyor.

Van'a her renkten aday
Kürt siyasal hareketinin her dönem öncülüğünü yapan kentler arasında yer alan Van'da, Halkların Demokratik Partisi'nin 7 Haziran seçimleri için gösterdiği adaylar, her kesimin sesini yansıtacak nitelikte. Listenin ilk sırasında yer alan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van halkında büyük heyecan yaratırken, ikinci sırada ise halkın "mamoste" olarak tanıdığı Lezgin Botan yer alıyor. DEHAP'dan HDP sürecine kadar demokratik siyaset mücadelesinin her safhasında yer alan Yurdusev Özsökmenler 3'üncü sırada aday gösterilirken, Azadi İnisiyatifi'nin önemli isimlerinden Adem Özcaner ise 4'üncü sırada seçimlere girecek. Aday profilleri arasında en genç aday olarak öne çıkan sağlıkçı Tuba Hezer (26) 5'inci, BDP Van il başkanlığı görevi yapan Musa İtah 6'ncı, Doktor Remzi Özgökçe 7'nci, eğitimci Zozan Yeliz Yıldırım ise 8'nci sırada yer alıyor. 



Sosyalist kadın mücadelesinin simge ismi: Figen Yüksekdağ



1971 Adana Yumurtalık ilçesinde doğan Figen Yüksekdağ, siyasi faaliyete ilk olarak gençlik hareketi içerisinden katılarak başladı. Yüksekdağ, uzun yıllar kadın özgürlük mücadelesinin demokratik kurum örgütlenmesinde yer aldı. Bir dönem Atılım Gazetesi Yayın Kurulu üyesi olarak çalışan Yüksekdağ. 2009 yılı sonunda, siyasi faaliyetlerinden dolayı tutuklanmasından hemen önce Sosyalist Kadın dergisinin editörlüğünü de yaptı. 2010 yılında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanlığı görevi yürüten Yüksekdağ, 2003 genel seçimlerinde Adana bağımsız milletvekili adayı oldu. HDP 2. olağan kongresinde Eş Genel Başkanlığa seçilen Yüksekdağ, HDP'nin kalesi olarak bilinen Van'da 1. sıra adayı olarak seçime girecek. 



Eğitim emekçisi ve insan hakları savunucusu: Lezgin Botan



1972 Van Başkale'de doğan Lezgin Botan ise, ilk ve ortaokul öğrenimimi Başkale'de tamamladıktan sonra 1996 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl içerisinde Adapazarı'nın Sapanca ilçesinde Edebiyat öğretmeni olarak göreve başlayan Botan, 2001 yılına kadar Adapazarı'nda çalıştı. Botan, öğretmenlik görevinin yanı sıra, İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) cezaevleri komisyonu ve çocuk komisyonlarında çalıştı. KESK ve Eğitim Sen'de de çeşitli kademelerde yer alan Botan, bir dönem "KCK" operasyonları nedeniyle cezaevine girerken, ayrıca Tamara Sander adlı kültür, sanat ve turizm derneğinin hem kurucu üyesi hem de yönetim kurulu üyesi. 



Her alandaki çalışmanın aranan yüzü: Yurdusev Özsökmenler



Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde bir ilkokul öğretmeninin kızı olarak dünyaya gelen Yurdusev Özsökmenler, 1970-80 yılları arasında çeşitli dernek ve sendikalarda çalışma yürüttü. 1981 yılında Metris ve Çanakkale cezaevlerinde kalan Özsökmenler, cezaevinden çıktıktan sonra bir süre basın alanında çalıştı. İstanbul Üniversitesi Antropoloji ve Etnoloji bölümü mezunu olan Özsökmenler, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde uzun yıllar gazetecilik yaptı. Daha sonra KESK'te basın uzmanı olarak çalışan Özsökmenler, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) üyesi olarak kadın çalışmalarında yer aldı. 2003 yılında Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) kuruluşunda yer alarak kadın özgürlük mücadelesinin aktif yürütücülerinden birisi alan Özsökmenler, DÖKH'ten sonra KJA'nın kuruluş çalışmalarında da yer edindi. 2004-2009 yılları arasında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde belediye başkanlığı görevi yürüten Özsökmenler, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nde (GABB) uzman olarak iki yıl çalıştı. Özsökmenler, son olarak Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kuruluşunda yer alarak iki dönem de HDP'de parti meclisi ve MYK üyeliği yaptı. Özsökmenler, halen HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevi yürütüyor. 



AZADÎ hareketinin önemli ismi: Adem Özcaner 



Van'da 4. sırada milletvekili adayı gösterilen Adem Özcaner ise AZADÎ hareketinin önemli isimlerinden biri. Özcaner, uzun bir süredir AZADİ inisiyatifinde sözcülük ve koordinatörlük görevlerini yürütüyor. Aday profilleri arasında en genç aday olarak öne çıkan Tuğba Hezer ise 1989 yılında Van'ın Erciş ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği bölümünden mezun olan Hezer, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünü de okudu. Van'da özel bir hastanede insan kaynaklarında çalışan Hezer, son olarak İstanbul'da uluslararası bir araştırma firmasında Türkiye koordinatörlüğü yaptı. 



Genç ve dinamik adaylar



HDP'nin 6. sırada aday gösterdiği Musa İtah ise genç dinamiği ile öne çıkıyor. Yerel seçimlerde BDP Van il başkanlığını yapan İtah, 2014 yerel seçimlerinde elde edilen başarının mimarlarından biri olarak görülüyor. HDP Van 7'nci sırada milletvekili adayı gösterilen Remzi Özgökçe, Van'da özel bir hastanede doktorluk yaparken, 8'nci sıra adayı Zozan Yeliz Yıldırım ise Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyor. DİHA

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2015, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER