Van’da onbin kişi komployu protesto etti

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleşen 15 Şubat Uluslararası Komplosu Van’da on bin kişinin katıldığı yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Van’da onbin kişi komployu protesto etti

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik gerçekleşen 15 Şubat Komplosu’nu protesto etmek amacıyla DBP, HDP, KJA, TUYAD-DER, Göç-Der, Meya-Der, TMMOB, Barış Anneleri, KESK, DİSK ve MKM öncülüğünde Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan on bin kişi, “Barışın mimarı Sayın Öcalan’a özgürlük”, “Önder Apo’nun özgürlüğü halkların özgürlüğüdür”, “Arin’lerin, Kader’lerin verdiği özgürlük mücadelesi 15 Şubat komplosunu boşa çıkarmıştır”, “Kobanê özgürlük ruhuyla Önder Apo’yu özgürleştirelim, 15 Şubat komplosunu boşa çıkaralım” yazılı pankartlar ile PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıdı. 

Açıklamaya gelenlerin tamamen siyah renkli kıyafetler giymesi ise dikkat çekti. Polisin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı açıklamaya HDP Van Milletvekili Özdal Üçer,  HDP Van İl Eş Başkanları Veysi Dilekçi, Derya Hayva, DBP Van İl  Eş  Başkanı Hamiyet Şahin, Van  Büyükşehir  Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, İlçe Belediye Eş Başkanları, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri ve STÖ temsilcileri katıldı.

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine kitle oturma eylemi yaparak yolu trafiği kapattı. Polisin daha sonra barikatı kaldırması üzerine kitleye hitap eden HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, “Bundan 16 yıl önce 15 Şubat 1999’da tüm Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu halkları güne kara bir haberle uyandı.  Sayın Abdullah Öcalan uluslararası bir komployla, uluslararası hukuka aykırı bir biçimde, korsanvari yöntemlerle Türkiye’ye getirildi.  Bu yüzden Kürt halkı 16 yıldır her 15 Şubat’ı kara gün olarak protesto ediyor. Komployu gerçekleştirenlerin amacı Sayın Öcalan şahsında Kürt Özgürlük Hareketini tasfiye etmek ve Türkiye halkları arasında uzun yıllara yayılacak bir boğazlaşmayı başlatmaktı. Ancak Sayın Öcalan,  1993’te başlattığı çözüm ve diyalog arayışlarını İmralı’da yeni bir hamleyle barış sürecine çevirerek egemen güçlerin kirli hesaplarını bozdu” dedi.

Başlatılan yeni süreçle hesapları bozulan egemen güçlerin  Sayın Öcalan’ın üzerinde uzun yıllardır  süren tecrit ve izolasyon politikasını başlattığını dile getiren Hayva,  hegemonik güçlerin zehirlemeden, fiziki saldırıya  kadar her türlü yöntemi uyguladığını ancak bunu gören Kürt halkının, Öcalan’ın etrafında bir direniş zinciri oluşturarak Önderliğine ve mücadelesine sahip çıktığına dikkat çekti. Tek kişilik hücresinde yıllarca barış mücadeles  veren Öcalan’ın bu çabalarına devletin yoğun askeri ve polisiye operasyonlarla cevap verdiğini söyleyen Hayva, “Yıllarca ellerinden gelen tüm savaş tekniklerini kullandılar.  Ama bu güçler Sayın Öcalan’ın yeşerttiği özgürlük umutlarının geldiği noktayı hesap edemediler.  Sayın Öcalan’ın başlattığı Özgürlük mücadelesi bugün dünyaya Rojava Kadın Devrimi’ni hediye ediyor. Umutları tükenmiş dünya halklarına yeni bir umudun kapısını açıyor, umutla, dirençle, mücadele ile milyonların umutlarını yeniden yeşertiyor. Sayın Öcalan bugün yine barış konusunda mücadelesini sürdürüyor ve ezilen tüm dünya halkları için kurtuluşun yolunu gösteriyor” diye konuştu.

‘ÖCALAN ARTIK ÖZGÜR OLMALIDIR’

Hayva konuşmasını şöyle sürdürdü : “İşte barış ve özgürlük mücadelesinin yürütücüsü böyle bir lider, 16 yıldır İmralı cezaevinde tutuluyor.  Yürütülen çözüm görüşmelerine rağmen 27 Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla bile görüştürülmemektedir. AKP hükümeti sürekli çözüm sürecinden söz etmesine rağmen barış projesini ortaya koyan Sayın Öcalan’a yönelik devlet politikasında herhangi bir değişikliğe gitmemiştir. Sayın Öcalan ile çözüm görüşmeleri yürüten devlet bir yandan da onun posterlerini taşıyan halklara müdahale ediyor ve insanlarımızı cezaevlerine gönderiyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Gelinen noktada; kalıcı ve onurlu bir barışın sağlanması için Sayın Öcalan’ın özgür kalmasının zamanı gelmiştir.  Kürt halkı Sayın Öcalan özgürleşinceye kadar mücadelesini sürdürecektir.  16. Yıl dönümünde komployu bir kez daha lanetliyoruz.”

Açıklamanın ardından kitle “Biji Serok Apo” sloganları atarak yürüyüşe geçti. DBP İl binasına kadar yürüyen kitle daha sonra dağıldı.ANF

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER